Annons

Färre lägenhetsinbrott första halvåret

Nyheter Antalet inbrott i lägenheter minskade första halvåret 2012 med 8 procent, till drygt 3 600 anmälningar. I villor och egnahem ökade inbrotten med 14 procent.

Sammanlagt (både lägenheter och egnahem) anmäldes 10 000 bostadsinbrott under första halvåret, en ökning med närmare 500 anmälningar jämfört med första halvåret 2011.

– Jag är statistiker och vet inte vad som händer därute säger Anton Färnström vid Brottsförebyggande rådet (Brå).
Färnström hänvisar till bättre informerade personer såsom poliser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men en sak vet jag: det är för tidigt att tala om ett trendbrott bara därför att lägenhetsinbrotten minskat under ett halvår.

Åke Bylund är polis med inriktning på bland annat bostadsinbrott. Inte heller Bylund vill tala om trendbrott, men pekar på tänkbara orsaker till minskningen av lägenhetsinbrotten.

– Fler säkerhetsdörrar och större vaksamhet spelar säkert in. Dessutom växer andelen anmälningar som gäller inbrottsförsök, så de fullbordade inbrotten har faktiskt minskat mer än siffrorna visar.

Annons
Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

Bylund rekommenderar säkerhetsdörrar, och säkerhetslås på balkongdörrar och fönster. Numera förekommer stegar även vid lägenhetsinbrott, tjuvarna arbetar allt högre upp på fasaderna.

– Balkongdörren är ofta lägenhetens svagaste punkt, säger Bylund.

Johan Grenfors är polischef med ansvar för den nationella satsningen mot mängd- och seriebrott.

Läs också"Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen

– Jag är inte statistiker utan polis, så jag vågar säga att vi har noterat trendbrottet. Kanske är det en förskjutning från lägenhetsinbrott till villor och radhus, säger Grenfors.

Annons

– Lägenhetsinbrotten är ett storstadsfenomen, det är ju där flerfamiljshusen finns.

– Särskilt så här års gäller det att tänka på bottenvåningar och balkonger. Öppna inte för tjuven, rekommenderar Grenfors.

Läs också Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.