Annons

Leksand och Falun i hyrestoppen

Dalarna ​Leksandsbostäder har den högsta kvadratmeterhyran i Dalarnas län. Tvåa är Falun och sist på listan ligger Orsa. Det skiljer hela 148 kronor mellan den högsta och lägsta kvadratmeterhyran i länet.

​Att jämföra hyror i kommunala fastighetsbolag med varandra är inte lätt. Många saker påverkar hyresnivåerna.

– Det finns inte bara en sanning. Hur stort bolaget är, om lägenheterna är utspridda över en stor yta, hur gamla fastigheterna är och vilka taxor som finns i kommunen är några av alla saker som påverkar hyran, säger förhandlingsledare Mårten Gulin på Hyresgästföreningen i Gävle.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Leksand ligger alltså i topp bland Dalarnas kommuner med en hyresnivå på 893 kronor per kvadratmeter. Falun ligger tvåa med 883 kronor per kvadratmeter.

Att en liten kommun har högre hyresnivåer än en mycket större är inte ovanligt. I grannlänet Gävleborg är förhållandena de samma. Där toppar glesbygdskommunen Ljusdal, 881 kr/kvm, listan före mångdubbelt större Gävle kommun, 860 kr/kvm, som bygger nytt för att möta en stor efterfrågan på lägenheter.

Annons

Konjunkturerna påverkar också hyresnivåerna liksom hur kommunens och bostadsbolagets historia har sett ut.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Att Hedemora, med bruksorterna Långshyttan, Vikmanshyttan och Garpenberg samt Ludvika och Avesta ligger högt på listan kan förklaras med vad som hänt sedan 1990-talet, säger förhandlare Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen i Borlänge:

– Många bostadsföretag på orter som hade tuffa år på 1990-talet sköt sina höjningar framför sig och tog ut dem på 2000-talet istället. Nu behöver de renovera men det kommer de inte att klara utan riksdagens hjälp.

Leksandsbostäders vd Elisabeth Nises-Look kommenterar att Leksand har en mycket högre hyresnivå än grannkommunerna och resten av länet så här:

Annons
Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

– Jo, jag vet att vi ligger högt. Men vad det beror på det kan jag inte svara på. Mycket hände innan min tid och det finns många anledningar till att de är så här.

 

Fakta: Hyra per kvm i Dalarna

Leksand                 893 kr/kvmFalun                       883 kr/kvmGagnef                    868 kr/kvmHedemora              867 kr/kvmLudvika                   865 kr/kvmAvesta                     862 kr/kvmRättvik                     863 kr/kvmBorlänge                 856 kr/kvmSmedjebacken      851 kr/kvmMalung                    838 kr/kvmSäter                        823 kr/kvmVansbro                  817 kr/kvmMora                        805 kr/kvmÄlvdalen                  774 kr/kvmOrsa                        745 kr/kvm

Läs också 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Medlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.