Annons

Lillemor och Jarls kamp: i dag togs fallet upp i hyresnämnden

Västra Götaland Efter 30 år som skötsamma hyresgäster riskerar pensionärerna Lillemor och Jarl Månsson att förlora sitt hem. I dag togs deras fall upp i hyresnämnden i Göteborg. ”Det här är fruktansvärt obehagligt. Jag är rädd att min makes hälsa inte kommer klara detta”, säger Lillemor Månsson.
Foto: Josephine Freje
De drabbade hyresgästerna Andy Clement och Lillemor Månsson tittar bort mot hyresvärden Daniel Abelson, Fastinvest AB: ”Vill man jäklas med folk så gör man så här”, säger Lillemor Månsson som knappt kunnat sova sedan uppsägningen kom.

Hem & Hyra har tidigare uppmärksammat hur pensionärerna Lillemor och Jarl Månsson fick en kalldusch när de i juni förra året fick ett brev om uppsägning av sitt hyreskontrakt. Sedan dess har livet stannat för det äldre paret. 

– Det här har förlamat oss helt, det är det enda vi pratar om. Vi kan inte göra någonting. Min make är hjärtsjuk och läkaren avrådde honom från att vara med här i hyresnämnden i dag, säger Lillemor Månsson. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jarl Månsson har haft 10 hjärtinfarkter och de riskerar att bli av med sitt handikappanpassade hem i den lilla orten Kareby, Kungälvs kommun – trots att de alltid betalat hyran i tid och aldrig haft några klagomål. 

Deras hyresvärd Fastinvest AB har utsetts till en av Sveriges värsta värdar. Vd:n Daniel Abelson har skriftligen påstått att han i juni år 2020 redan sålt Lillemor och Jarls fastighet. Under sammanträdet i hyresnämnden i dag stod det dock klart att det aldrig skett någon försäljning. 

– Vi har kontakt med en mäklare och ska lägga ut till öppen försäljning, säger Daniel Abelson till hyresnämnden.

Läs ocksåPensionärer sägs upp efter 30 år: ”Bedrövligt – så här behandlar man inte folk”

Han hävdar att de andra köparna existerade, men att de har dragit sig ur då hyresgästerna inte flyttat ut.

Sammanträdet i hyresnämnden började med att ordföranden rättade ett av Daniel Abelsons främsta argument – att han som hyresvärd kan göra vad han vill med fastigheterna för att det inte handlar om uthyrning av ”lägenheter”. Innan sammanträdet drog igång vände sig ordförande Matz Mårtensson direkt till vd:n Daniel Abelson:

Annons

– Jag vill bara upplysa dig om att begreppet lägenhet är något man använder i hyreslagen, 12:e kapitlet jordabalken och det gäller även om man hyr ut i en villa. Du får argumentera som du vill, men det är en lägenhet i juridisk mening och jag vill bara berätta hur lagstiftningen ser ut, sa ordförande och hyresrådet Matz Mårtensson innan de inblandade parterna fick lägga fram sina argument. 

Läs ocksåHem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp

Förutom att fastigheten redan ska ha varit såld, vilket den inte är, har Daniel Abelson skriftligen hävdat att Fastinvest AB har sålt det äldre parets hem “på grund av den ekonomiska situationen”. Men i hyresnämnden lät det i dag annorlunda från vd:n.

– Vi har de senaste månaderna utökat vår verksamhet, säger Daniel Abelson.

Totalt handlar det om fyra hyresgäster, som bor i två parhus. I en av lägenheterna bor Daniel Abelsons bror, och tillika styrelsesuppleant i Fastinvest AB. I en annan lägenhet har hyresgästen valt att flytta, då de inte orkar bråka med Daniel Abelson. Hyresgästföreningens jurist Sandra Nogueira påpekade också detta för hyresnämnden:

Hyresgästföreningens jurist Sandra Nogueira: ”Det finns ett besittningsskydd av en anledning, det som hyresvärden har gjort här är under all kritik.”

– En lägenhet har stått tom, men inte heller där har det flyttat in någon köpare eller varit något tillträde, säger Sandra Nogueira.

Den tredje hyresgästen är Andy Clement som likt Lillemor Månsson företräddes av Hyresgästföreningens jurist. Efter sammanträdet är Andy upprörd. 

Annons

– Daniel verkar ha sin egen tolkning av saker och ting, en tolkning som ingen annan har, säger Andy Clement som betonar att de inte fått någon fråga från hyresvärden om att mäklare ska komma in och fota för försäljning.

– Jag måste kämpa för min son så att han får gå klart i skolan. Den här hyresvärden kommer inte innanför vår tröskel för ett ögonblick, säger Andy Clement och Lillemor Månsson nickar instämmande: 

– Jag hoppas att värden ska förstå att han har gjort fel, vi har all rätt att bo kvar och vi har besittningsrätt. Man får inte bara slänga ut folk, säger Lillemor Månsson. 

Hyresnämndens beslut kommer den 12 februari klockan 14.00.

Läs också مسنون متقاعدون يُطردون من شققهم بعد ثلاثين سنة من الايجار " إنه أمرٌ محزن- هذه ليست بطريقة يُعاملُ بها الناس" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.