HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Long stay-boenden allt mer populärt när lägenheter saknas

Nyheter Så kallade long stay-boenden blir allt mer populära. Nu satsar flera på boendeformen mitt under bostadsbrist.
Foto: Företagsbostäder / Nordic Choice Hotels / Montage
Hotellmiljardären Petter Stordalen spår en ljus framtid för long stay-lägenheter.

Long stay beskriver en typ av boende som är längre än några dagar, men kortare än ett år. Ofta handlar det om att företag hittar lägenheter för medarbetare som behöver boende en kortare period, eller som inte hinner vänta på bostadskön.

I slutet av förra året stod det klart att hotellmiljardären Petter Stordalen satsar på boendeformen, skriver Fastighetstidningen. Han spår en ljus framtid för den här typen av lägenheter.

Läs ocksåOväntade besök av värden – använder dusch och diskmaskin

– Det här är en marknad som kommer att öka kraftigt och snabbt. Jag vet själv hur svårt det är med boenden till anställda. Bostadsmarknaden är tuff och tillgången till tillgängliga bostäder minimal, sa Petter Stordalen när han via nystartade Strawberry Living blev majoritetsägare i Företagsbostäder, som hanterar 1 400 möblerade lägenheter i Sverige.

Just Företagsbostäder hyr flera lägenheter åt gången i hyreshus, och äger inga fastigheter. Enligt företaget är det Sveriges största inom kategorin long stay.

Men det är inte det enda företaget. Ett annat exempel är Forenom Aparthotel som nyligen nysatsade. I november förra året öppnade företaget ett långtidsboende i Flemingsberg, med fokus på anställda i byggsektorn, skriver Fastighetstidningen.

Läs ocksåHyresgäster i Blötberget nära bli utan ström – värden betalade i sista stund: "Har hänt förut"

Deras lägenheter går att hyra via Airbnb. Och även om fokus för long stay-boenden är företag, myndigheter och universitet så finns det exempel på att även privatpersoner nappar på liknande lösningar.

För snart ett år sedan rapporterade Dagens nyheter om hur Bostaddirekt tagit över förmedlingen av långtidsboende på Scandic Hotell i Bromma. Hyran var då 8 500 kronor i månaden för ett hotellrum, vilket är billigare än snitthyran för en andrahandslägenhet i Stockholms innerstad.

Den här typen av hotellboende har också ökat i popularitet och flera så kallade “botell” har öppnats i Stockholm. Det finns botell bland annat i Bromma, vid Telefonplan och i Täby. Även dessa lägenheter går under benämningen long stay men de kan ofta skilja sig något från företagslägenheter.

Läs ocksåNorrlands värdar får sämst betyg – men det finns undantag

Eftersom det fortfarande är en typ av hotellboende kan det exempelvis ingå frukost, och saknas kök. Men det ser olika ut från hotell till hotell.

Branschorganisationen Fastighetsägarna bekräftar att den här typen av boende ökar. Anledningen är bostadsbristen.

– I takt med att bostadsbristen har blivit allt större så har longstay blivit vanligare. Den svenska bostadsmarknaden har svårt att möta de behov som finns av boende under mer begränsade tider. Det kan exempelvis gälla tillfälligt anställda på företag eller gästforskare. I Stockholm med en stark arbetsmarknad och en dåligt fungerande bostadsmarknad kan longstay då vara en lösning. Vanligast är att den här typen av boende enbart hyrs ut till företag och inte till enskilda privatpersoner, säger Katarina Tunhammark, kommunikationschef för Fastighetsägarna Stockholm.

Läs också Hyresgäster åker ut när värden hellre river än säljer - för att slippa konkurrens Hyresgäster har fått nya hem efter brand i Annelund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.