Annons

Efter utbetalningar på nära en halv miljard kronor – nu stoppas vinstuttagen

Malmö 482 miljoner kronor. Så mycket har MKB:s hyresgäster bidragit till ägarna Malmö stad de senaste åtta åren. Men nu är uttagsfesten över. Enligt kommunledningens budgetförslag blir det inget vinstuttag i år. "Vi behöver hjälpas åt att ta oss igenom lågkonjunkturen", säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Malmös högsta politiker.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, samt pengar.
Foto: Malmö stad/Gry Ellebjerg
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Vinstuttagen började som en tillfällig straffavgift för åtta år sedan. Målet var att få MKB att bygga mer. Sedan dess har uttagen bara fortsatt. Fram tills nu.

I de styrande partierna S, L och MP:s budgetförslag för nästa år står det klart att uttagsfesten är slut för Malmös del. I alla fall tillfälligt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi gör bedömningen i nuläget att vi inte behöver göra något uttag, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hushållens tuffare ekonomiska situation i kombination med minskad hemlöshet är några skälen bakom beslutet. Färska siffror från Malmö stad visar att antalet hemlösa i år är 1 782 personer. Toppnoteringen gjordes år 2018 då det fanns 5 883 hemlösa.

– Vi ser att våra kostnader för hemlösheten går ner och det är mycket tack vare att MKB har tagit ansvar och byggt så mycket, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Läs ocksåMalmös vinstuttag: 400 miljoner på sju år - undantaget blev regel

Malmö stad har plockat ut sammanlagt 482 miljoner kronor från MKB sedan år 2014, vilket placerat staden på topplistan över landets kommuner som gjort de största vinstuttagen ur allmännyttan. Rekordet i Malmö var år 2019 då man tog ut 133,6 miljoner kronor. Förra året slutade det på 83 miljoner kronor.

– Vi har gjort lite olika genom åren. Nu ökar MKB:s kostnader och vi kommer inte att driva på för att de ska göra en stor vinst, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Annons
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

”Malmöborna äger MKB”

Vinstuttagen ska vara öronmärkta till ”bostadssociala insatser”. Det är en förutsättning för att en kommun ska kunna plocka ut delar eller hela vinsten från ett bostadsbolag. Men det finns inga lagkrav på att det ska redovisas i detalj var pengarna har hamnat. Och att ta reda på exakt var hyrespengarna tagit vägen har tidigare varit en omöjlighet i Malmös fall.

– Vi har använt pengarna för att finansiera satsningar för att motverka och lösa hemlösheten. Precis som lagen medger att vi får göra, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Varför stoppar ni uttagen just nu?
– Vi befinner oss i en turbulent osäker period. Marknaden är mer osäker, vi vet inte var bostadsbyggandet tar vägen. Hushållen har det tufft och många brottas med att få ihop sin ekonomi.

Är stopp för vinstuttag för gott nu?
– Vi tar ställning från år till år hur vi bäst tar ansvar för stadens ekonomi.

Läs ocksåSå plockar kommuner ut miljarder ur allmännyttan

Men när ni började med vinstuttag var det för att få MKB att bygga mer och ta ett större ansvar. Det har de gjort. Hur kan det då alls bli aktuellt med vinstuttag igen?
– Det är ett av verktygen vi har att ta till. I år avstår vi när vi ser att hemlöshetskostnaderna sjunker. Nu behöver vi hjälpas åt att ta oss igenom lågkonjunkturen.

Kritiker menar att vinstuttag handlar om dubbelbeskattning av hyresgästerna.
– Jag håller inte med. Malmöborna äger MKB och vi jobbar i Malmöbornas tjänst. Tidigare när MKB inte varit ett så solitt företag har Malmöborna fått gå in och stötta bolaget. Vi måste använda de verktyg vi har.

Annons

Malmö är en av de kommuner i landet som plockat ut mest pengar från sitt kommunala bostadsbolag. Hur har det kunnat bli så?
– Vi är en av de kommuner som har haft störst hemlöshet. Men nu ser vi en positiv trend att fler hittar bostad, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.
Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

Hyresgästföreningen kritisk till vinstuttag

Hyresgästföreningen har varit kritiska och tidigare förgäves försökt stoppa ägarnas stora vinstuttag från MKB. För Kenneth Gustavssson, regionordförande i Hyresgästföreningen, kommer beskedet nu som en överraskning.

– Men jag är väldigt glad över det här med tanke på läget för hyresgästerna i år. Jag hoppas verkligen att det blir verklighet. Det är omoraliskt att plocka ut pengar ur MKB till sådant som alla Malmöbor borde vara med och betala, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen.

Malmö stad är inte ensamma om stora vinstuttag ur allmännyttan. Varje år plockas miljardbelopp ur de allmännyttiga bostadsbolagen, vilket Hem & Hyra tidigare har granskat i en rad artiklar. Enbart under fem år, från år 2014 till och med år 2018, plockade svenska kommuner ut 3,3 miljarder kronor ur sina bostadsbolag, visade Hem & Hyras genomgång. Då toppade Helsingborgshem uttagslistan, följt av Lulebo, Hyresbostäder i Norrköping, MKB i Malmö och Växjöbostäder.

Fakta: Så mycket har Malmö stad plockat ut från MKB per år

Fakta: Så stor vinst har MKB i Malmö gjort
År Vinst Färdigställda bostäder Hyreshöjning
2022 1,25%
2021 412 miljoner kr 500 0,75%
2020 330 miljoner kr 635 1,85%
2019 325 miljoner kr 765 1,75%
2018 368 miljoner kr 783 1,02%
2017 335 miljoner kr 520 0,88%
2016 931 miljoner kr varav 589 miljoner kronor är reavinst 544 0,90%
2015 400 miljoner kr 505 1,60%
2014 278 miljoner kr 385 1,40%
2013 272 miljoner kr 28 1,55%
Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Kommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer” Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.