Annons

Malungsbo sjuk av legionellabakterier

Dalarna ​En man från Malung vårdas på sjukhus sedan han smittats av legionellabakterien. Var smittan kommer ifrån är ännu okänt.

​Legionellabakterien förekommer naturligt i marken och i sjöar i Sverige men då i ofarliga mängder. Bakterien trivs bäst i vatten som är 18-45 grader varmt och kan därför växa till och sedan spridas via luften till exempel när man duschar.

Var den sjuke Malungsbon smittats är i dag inte känt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi jobbar aktivt med det här och utreder var smittkällan kan tänkas finnas. Vi har informerat mannens grannar skriftligt och muntligt om vad vi gör och vad som händer om det visar sig att smittan kommer från mannens lägenhet, säger Charlotte Wiberg, vd på kommunala Malungshem där den sjuke mannen är hyresgäst.

Annons

På vilken adress mannen bor och hur många grannar som bor i samma hus och intilliggande fastigheter vill Charlotte Wiberg inte berätta.

– Nej, jag vill inte svara på hur många som är berörda men vi har som sagt informerat grannarna och vi har tät kontakt med mannens anhöriga.

Annons
Läs ocksåKall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94En äldre dam som sitter i sitt vardagsrum i en fåtölj och under en filt. På väggarna flera fotografier av barn samt prydnadstallrikar. Utanför fönstret ett snöigt landskap och en julljusstake i fönstret.

Charlotte Wiberg vill heller inte berätta om några åtgärder som att höja vattentemperaturen och tillsätta klor i vattnet redan har gjorts.

Fakta: Legionella

Legionärssjuka är en lunginflammation som orsakas av bakterien legionella.
 Varje år rapporteras 50-80 fall av legionella i Sverige. Hälften av de drabbade har smittats utomlands.
Sjukdomen omfattas av smittskyddslagen; bakterien måste spåras så man vet varifrån den kommer.          
Bakterierna trivs i vatten som är 18-45 grader varmt.

                Källa:Smittskyddsinstitutet. 

Läs också Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd” Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.