Annons

”Man kanske inte bara ska lyssna på dem som skriker högst”

Göteborg Vatten läcker, balkonger förfaller och grannar blir bittra ovänner. Charloth Enghult hör till de hyresgäster på Spannlandsgatan som tycker att renoveringsprotesterna har gått för långt.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Privat
Charloth Enghult har bott i huset på Spannlandsgatan i sammanlagt 40 år. Hon är bedrövad över att den nödvändiga upprustningen fördröjs på grund av tvisten.

– Stämningen är jättetråkig i hela huset. Det är två läger: vi som vill få renoveringen gjord, och de som protesterar. Min granne har fått akutflytta på grund av en vattenläcka. Balkongerna är i mycket dåligt skick. Huset rasar ihop snart.

Det säger Charloth Enghult, själv uppvuxen i huset på Spannlandsgatan 10–16. Hennes pappa var fastighetsskötare här en gång i tiden och mamman bor fortfarande kvar.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Själv har Charloth varit hyresgäst i huset i sammanlagt 40 år. Nu har hon fått uppleva hur tvisten om den förestående renoveringen sått split mellan grannar som känt varandra i många år.

– Alla får tycka vad de vill, och kämpa. Men det sätter alla oss andra i skiten, säger hon.

– Folk gör detta till en personlig vendetta. Vi andra i huset får inget stöd, och vi är rätt många faktiskt.

Läs ocksåHyresgäster hotas av uppsägning efter protest i Högsbo

Den juridiska prövningen i hyresnämnden har hon inga invändningar mot. Det är varje hyresgästs rätt att få tala om varför man väljer att inte godkänna värdens planer, resonerar hon.

Annons

Hyresnämndens klartecken från februari har dock överklagats. Det skjuter den nödvändiga upprustningen på framtiden, åtminstone tills i höst. Det oroar Charloth.

– Det kommer att sluta med att hela huset får en gul tejp på sig och att alla måste akutflytta. Tänk om Familjebostäder backar, och river i stället?

Läs ocksåEtt steg närmare renovering på Spannlandsgatan i Högsbo

Charloth Enghult ingick i Familjebostäders samrådsgrupp inför renoveringen. När hyreshöjningen skulle förhandlas mellan Familjebostäder och Hyresgästföreningen blev hon inringd som representant för gruppen.

Hon säger själv att hon fick gruppens medgivande att gå dit, men att hon inte deltog aktivt vid förhandlingen – hon hade ju inte hunnit få något mandat från de andra hyresgästerna.

Men hennes närvaro framhölls senare som ett alibi för att de boende erbjudits chans att medverka.

Annons

Det har Charloth kritiserats hårt för i huset. Samtidigt känner hon också stöd från många grannar.

Hur mår du i dag?

– Skit. Jag får äta pulssänkande medicin. Jag är en väldigt engagerad person och står upp mot orättvisor. Det här har krupit innanför skinnet på mig. Det har tagit rätt styggt på mig, och på min mamma. Det hade inte behövt gå så här långt. Ett mynt har två sidor. Ibland kanske man inte bara ska lyssna på dem som skriker högst.

LÄS MER: Hyresgäster hotas av uppsägning efter protest i Högsbo

Fakta: Spannlandsgatan – detta har hänt
  • Huset på Spannlandsgatan 10–16 rymmer 96 lägenheter. Ett 40-tal står i dagsläget tomma.
  • Huset byggdes 1961 och har inte genomgått någon större renovering sedan dess. Nu behöver stammarna bytas, och huset är i stort behov av upprustning.
  • Den kommunala hyresvärden Familjebostäder vill göra omfattande arbeten, som till viss del kommer att höja standarden: ny fasad med tilläggsisolering, solceller på taket, nytt ventilationssystem, omdragen el, nya helkaklade badrum med klinkergolv, postboxar, nytt låssystem, uppfräschad utemiljö.
  • Hyreshöjningen har förhandlats med Hyresgästföreningen, och slogs först fast till 38 procent. Därefter beslutade Familjebostäders styrelse att sänka nivån till 29 procent. De som redan bor i huset får en intrappning av den nya hyresnivån under sju års tid.
Läs också Protester inför upprustning i Högsbo Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.