HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många strandningar i region Aros-Gävle

Gävleborg Under tisdagen valde Salabostäder att frånträda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. Det är bara en av ovanligt många strandningar i Aros-Gävle i höst.
Foto: Lena Mattsson/Monika Steczkó
Hyresgästföreningens Mårten Gulin konstaterar att det är ovanligt många strandade hyresförhandlingar i år. I går lämnade Salabostäder förhandlingsbordet.

Troligen kommer Hyresmarknadskommittén att avgöra den nya hyresnivån för Salabostäders hyresgäster.

Under en månads tid har Hyresgästföreningen och Salabostäder träffats vid fyra tillfällen för at förhandla om bolagets hyror för 2020. Salabostäder yrkade inledningsvis på att få höja hyrorna med tre procent med motiveringen att pengar behövs till allmänna kostnadsökningar och fastighetsunderhåll.

Läs ocksåDitt hem är hennes jobb

Hyresgästföreningen tycker dock att bolaget klarar sina göromål med en höjning på 1,5 procent. Efter förhandlingar gick Salabostäder ner till 2,4 procent, vilket Hyresgästföreningen fortfarande tycker är för mycket. Under onsdagen valde Salabostäder att lämna förhandlingsbordet.

Hyresförhandlingarna med Salabostäder är inte de enda som har strandat under hösten. Inte heller i Gävle, Sandviken, Västerås eller Hallstahammar lyckades Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen komma överens.

I samtliga fall är det bostadsbolaget som valt att frånträda förhandlingarna.

Läs ocksåFörhandling gav 130 miljoner kronor i lägre hyra i norr

– Det är väldigt många i år. Vi brukar ha två tre strandningar, men nu är vi uppe i fem stycken, säger Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

En gemensam nämnare är höga yrkanden och en ovilja hos bolagen att förhandla, enligt Mårten Gulin.

– Bolagen begär mellan 3,5 och 4 procent, och det är alldeles för mycket, då har man sprängt alla gränser, säger han.

Läs ocksåHMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF
Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den tvistlösningsinstans som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna. Kommittén består av representanter från både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, som är de kommunala bostadsföretagens intresseorganisation.

Läs också Betalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta Andreas stred för bytet – och vann

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.