Annons

Strandade hyresförhandlingar med Hallstahem

Västmanland Hallstahem och Hyresgästföreningen har inte lyckats komma överens om nästa års hyror. Hallstahem har vänt sig till hyresmarknadskommittén för att få hjälp att lösa tvisten.
Foto: Monika Steczkó
Niclas Dimander förhandlar om hyrorna med Hallstahem.

Hallstahem ville ursprungligen höja hyrorna med 3,3 procent. Det motsvarar 171 kronor i månaden för en tvårummare på 62 kvadratmeter.

När Hallstahem valde att avbryta förhandlingarna hade bolaget gått ner till 2,9 procent medan Hyresgästföreningens motbud var 1,6 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsbolaget anser att de senaste årens vinster på 3-5 miljoner kronor per år är för små i förhållande till omsättningen.

– Vi ser också att Hallstahem har en liten ekonomi, men vi bedömer det ändå som ett förhållandevis stabilt bolag och ser inga skäl till att höja hyrorna på ett sätt som kommer att slå hårt mot många hushåll, säger Johan Kretz, förhandlare för Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Annons

Hyresgästföreningen har också påtalat att Hallstahem år efter år lyckats överträffa budget, vilket framför allt beror på att vintrarna varit varmare än normalt. 2019 blev uppvärmningen tre miljoner kronor billigare än budgeterat.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Merparten av de besparingarna har gått rakt in i balansräkningen som vinst. Vi vill att de används till underhåll, säger Johan Kretz.

Att ärendet går vidare till Hyresmarknadskommittén innebär att nästa års hyror kommer börja gälla senare än den 1 januari. När är ännu oklart.

Mimers hyror för 2020 förhandlas fortfarande eftersom parterna inte är överens. Även i Kungsör har det kärvat i förhandlingarna. Kungsörs Fastighets AB avbröt förhandlingarna men efter att parterna träffats ytterligare en gång har man valt att fortsätta diskussionerna. Företaget yrkar på att få höja med 3,42 procent.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Yrkandena ligger högt i år, och argumenten är ungefär de samma. Bolagen hävdar att de behöver dra ner på underhållet om de inte får höja hyrorna så mycket som de vill, säger förhandlaren Niclas Dimander.

Arbogabostäder har lämnat in ett yrkande på 3,95 procent. Köpings Bostads AB och Hyresgästföreningen har haft en första träff men något yrkande har ännu inte presenterats.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den tvistlösningsinstans som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna. Kommittén består av representanter från både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, som är de kommunala bostadsföretagens intresseorganisation.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.