HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Strandade hyresförhandlingar med Hallstahem

Västmanland Hallstahem och Hyresgästföreningen har inte lyckats komma överens om nästa års hyror. Hallstahem har vänt sig till hyresmarknadskommittén för att få hjälp att lösa tvisten.
Foto: Monika Steczkó
Niclas Dimander förhandlar om hyrorna med Hallstahem.

Hallstahem ville ursprungligen höja hyrorna med 3,3 procent. Det motsvarar 171 kronor i månaden för en tvårummare på 62 kvadratmeter.

När Hallstahem valde att avbryta förhandlingarna hade bolaget gått ner till 2,9 procent medan Hyresgästföreningens motbud var 1,6 procent.

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Bostadsbolaget anser att de senaste årens vinster på 3-5 miljoner kronor per år är för små i förhållande till omsättningen.

– Vi ser också att Hallstahem har en liten ekonomi, men vi bedömer det ändå som ett förhållandevis stabilt bolag och ser inga skäl till att höja hyrorna på ett sätt som kommer att slå hårt mot många hushåll, säger Johan Kretz, förhandlare för Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Hyresgästföreningen har också påtalat att Hallstahem år efter år lyckats överträffa budget, vilket framför allt beror på att vintrarna varit varmare än normalt. 2019 blev uppvärmningen tre miljoner kronor billigare än budgeterat.

Läs ocksåAndreas stred för bytet – och vann

– Merparten av de besparingarna har gått rakt in i balansräkningen som vinst. Vi vill att de används till underhåll, säger Johan Kretz.

Att ärendet går vidare till Hyresmarknadskommittén innebär att nästa års hyror kommer börja gälla senare än den 1 januari. När är ännu oklart.

Mimers hyror för 2020 förhandlas fortfarande eftersom parterna inte är överens. Även i Kungsör har det kärvat i förhandlingarna. Kungsörs Fastighets AB avbröt förhandlingarna men efter att parterna träffats ytterligare en gång har man valt att fortsätta diskussionerna. Företaget yrkar på att få höja med 3,42 procent.

Läs ocksåPrivatvärdar i Kungsbacka höjer hyrorna för 2 700 hushåll

– Yrkandena ligger högt i år, och argumenten är ungefär de samma. Bolagen hävdar att de behöver dra ner på underhållet om de inte får höja hyrorna så mycket som de vill, säger förhandlaren Niclas Dimander.

Arbogabostäder har lämnat in ett yrkande på 3,95 procent. Köpings Bostads AB och Hyresgästföreningen har haft en första träff men något yrkande har ännu inte presenterats.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den tvistlösningsinstans som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna. Kommittén består av representanter från både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, som är de kommunala bostadsföretagens intresseorganisation.

Läs också Höjd hyra med en hundring i BohusÄlvsborg-Skaraborg Betalade hyran för sent – mor och dotter mister hem i Kungbacka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.