Annons

Hyresförhandlingarna med Gavlegårdarna har strandat

Foto: Lena Mattsson
Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna är inte överens om 2020 års hyresnivå.

I stället är det den centrala hyresmarknadskommittén som ska avgöra den nya hyresnivån för Gavlegårdarnas 30 000 hyresgäster.

Parterna stod mycket långt ifrån varandra i höstens förhandlingar. Gavlegårdarna hade yrkat på att få höja hyrorna med fyra procent. När parterna lämnade förhandlingsbordet stod Gavlegårdarna fast vid sitt utgångsbud. Hyresgästföreningen kontrade däremot med en höjning på 1,33 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi är med på att frånträda förhandlingarna eftersom vi inte ser någon lösning om de inte sänker budet, säger Klas Larsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Klas Larsson

Gavlegårdarna har ett avkastningskrav från ägarna Gävle kommun på 4,25 procent för att ha råd med nyinvesteringar.

Annons

– Vi kan inte motivera för hyresgästerna att Gavlegårdarna höjer hyran med fyra procent för att ha råd att bygga nytt. Med 1,33 procent har vi täckt in bolagets kostnadsökningar, säger Klas Larsson.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Det är oklart när HMK kommer med sitt medlingsförslag, men enligt Klas Larsson blir det troligtvis inte förrän efter årsskiftet.

Hem & Hyra har sökt Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson.

Annons

De kommunala bostadsbolag i Gävleborgs län som är klara med sina hyresförhandlingar för 2020 är Nordanstigs Bostäder (1,95 procent), Faxeholmen i Söderhamn (2,1 procent) och Bollnäs Bostäder (2 procent).

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.