HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresförhandlingarna med Gavlegårdarna har strandat

Foto: Lena Mattsson
Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna är inte överens om 2020 års hyresnivå.

I stället är det den centrala hyresmarknadskommittén som ska avgöra den nya hyresnivån för Gavlegårdarnas 30 000 hyresgäster.

Parterna stod mycket långt ifrån varandra i höstens förhandlingar. Gavlegårdarna hade yrkat på att få höja hyrorna med fyra procent. När parterna lämnade förhandlingsbordet stod Gavlegårdarna fast vid sitt utgångsbud. Hyresgästföreningen kontrade däremot med en höjning på 1,33 procent.

Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

– Vi är med på att frånträda förhandlingarna eftersom vi inte ser någon lösning om de inte sänker budet, säger Klas Larsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Klas Larsson

Gavlegårdarna har ett avkastningskrav från ägarna Gävle kommun på 4,25 procent för att ha råd med nyinvesteringar.

Annons

– Vi kan inte motivera för hyresgästerna att Gavlegårdarna höjer hyran med fyra procent för att ha råd att bygga nytt. Med 1,33 procent har vi täckt in bolagets kostnadsökningar, säger Klas Larsson.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Det är oklart när HMK kommer med sitt medlingsförslag, men enligt Klas Larsson blir det troligtvis inte förrän efter årsskiftet.

Hem & Hyra har sökt Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson.

Annons

De kommunala bostadsbolag i Gävleborgs län som är klara med sina hyresförhandlingar för 2020 är Nordanstigs Bostäder (1,95 procent), Faxeholmen i Söderhamn (2,1 procent) och Bollnäs Bostäder (2 procent).

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan
Läs också Sveriges största hyresuppgörelse strandar Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.