HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresförhandlingarna med Gavlegårdarna har strandat

Foto: Lena Mattsson
Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna är inte överens om 2020 års hyresnivå.

I stället är det den centrala hyresmarknadskommittén som ska avgöra den nya hyresnivån för Gavlegårdarnas 30 000 hyresgäster.

Parterna stod mycket långt ifrån varandra i höstens förhandlingar. Gavlegårdarna hade yrkat på att få höja hyrorna med fyra procent. När parterna lämnade förhandlingsbordet stod Gavlegårdarna fast vid sitt utgångsbud. Hyresgästföreningen kontrade däremot med en höjning på 1,33 procent.

Läs ocksåMiljonutdelning till trots - Svalövsbostäder höjer hyran mer än andra

– Vi är med på att frånträda förhandlingarna eftersom vi inte ser någon lösning om de inte sänker budet, säger Klas Larsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Klas Larsson

Gavlegårdarna har ett avkastningskrav från ägarna Gävle kommun på 4,25 procent för att ha råd med nyinvesteringar.

– Vi kan inte motivera för hyresgästerna att Gavlegårdarna höjer hyran med fyra procent för att ha råd att bygga nytt. Med 1,33 procent har vi täckt in bolagets kostnadsökningar, säger Klas Larsson.

Läs ocksåStor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll

Det är oklart när HMK kommer med sitt medlingsförslag, men enligt Klas Larsson blir det troligtvis inte förrän efter årsskiftet.

Hem & Hyra har sökt Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson.

De kommunala bostadsbolag i Gävleborgs län som är klara med sina hyresförhandlingar för 2020 är Nordanstigs Bostäder (1,95 procent), Faxeholmen i Söderhamn (2,1 procent) och Bollnäs Bostäder (2 procent).

Läs ocksåHyror klara för renoverade lägenheter i Eriksberg
Läs också Bostadslösa "dumpas" i Gävleborg och Västmanland Starka reaktioner på hyreshöjning i Göteborg – ”empatistört”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.