HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Strandade hyresförhandlingar med Sandvikenhus

Gävleborg Sandvikenhus och Hyresgästföreningen kan inte komma överens om nästa års hyror. Hyresgästföreningen har därför valt att stranda förhandlingarna.
Foto: Lena Mattsson
Hyresförhandlingarna mellan Sandvikenhus och Hyresgästföreningen har strandat.

I förhandlingarna om hyrorna för 2020 stod parterna mycket långt ifrån varandra. Sandvikenhus yrkade på att få höja hyrorna för de cirka 4 500 hushållen med fyra procent. Hyresgästföreningens motbud låg på betydligt lägre 1,5 procent.

Tidigare i år sålde Sandvikenhus 385 lägenheter till Heimstaden. Enligt Hyresgästföreningen innebär försäljningen en förlustaffär för hyresgästerna och orsaken till det höga yrkandet.

Läs ocksåMiljonutdelning till trots - Svalövsbostäder höjer hyran mer än andra

– Stötestenen i förhandlingen är att utförsäljningen av tio procent av bostadsbeståndet har lett till att hyresintäkterna minskat med 27 miljoner. Samtidigt har Sandvikenhus inte minskat sina kostnader i motsvarande mån. Det fattas tio miljoner kronor, säger Owe Hellberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Inom kort kommer ärendet att skickas till den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, för medling. Den nya hyresnivån kommer troligen att kunna presenteras efter årsskiftet.

I fjol höjdes Sandvikenshus hyror med 1,85 procent efter förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåStor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll

Hem & Hyra sökte under fredagseftermiddagen Sandvikenhus vd Stefan Lundqvist för en kommentar.

Läs också Hyror klara för renoverade lägenheter i Eriksberg Starka reaktioner på hyreshöjning i Göteborg – ”empatistört” Kom inte överens: HMK får avgöra hyran i Nyköping

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.