Annons

Männen styr i kommunala bostadsbolag

Stockholm Andelen kvinnor minskar i bostadsbolagens styrelser. I dag går det tre män på varje kvinna. Det visar Hem & Hyras granskning av Stockholms läns 26 kommunala bostadsbolag.

Elina Åberg (MP) är nyvald i Familjebostäders styrelse. Hon har noterat att männen är fler.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

– Varje parti väljer sin egen representant. Då kan det råka slumpa sig så – men det är inte bara slumpen. De normer som finns lyfter fram män, säger hon.

I bostadsbolagen i Stockholms län sitter 185 ledamöter i styrelserna. Av dem är 47 kvinnor och 138 män. I 4 av 26 bolag finns det ingen kvinna på ordinarie plats. 22 ordförande än män.

Annons

Det vanliga är att politiker sitter i styrelserna. De två bolag som har en annan ordning lyckas bättre än genomsnittet. I Telge Hovsjö, där de boende har majoritet, finns i dag fyra kvinnor och tre män. I Haninge bostäders styrelse finns också fler kvinnor. Där är de flesta ledamöterna tillsatta på professionella meriter.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Samtidigt växer kritiken mot aktiebolag med få kvinnor i styrelsen och krav höjs om lagstiftning. När politikerna själva tillsätter bolagsstyrelser lyckas de bättre men långt ifrån bra.

Bostadsbolagens organisation Sabo har också reagerat. I somras skrev de brev till alla politiska partier. Men de kan ännu inte se någon märkbar förändring.

– Nej, det är inga bra siffror. Målet är att öka andelen kvinnor. Det vilar ett stort ansvar på det politiska systemet att få en bättre fördelning, säger Kurt Eliasson, vd i Sabo, och berättar att de kommer att fortsätta kampanja och ta fram goda exempel.

Annons
Läs ocksåMauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgästerMauritz står på gården där han bor. Till vänster skymtar en parkerad bil

Elina Åberg passar på frågan om det behövs kvotering.

– Det är i så fall bara ett medel för att förändra strukturerna. En grupp med mångfald och bredd fungerar bättre än en homogen.

Jämställdhet i bostadsbolagens styrelser
Bostadsbolag kvinnor män kvinnlig ordförande
Haninge Bostäder 3 2 x
Nynäshamnsbostäder 1 4  
Tyresö Bostäder 1 8  
Värmdö bostäder 2 3 x
Botkyrkabyggen 3 4  
Huge 3 6  
Nykvarnsbostäder 0 5  
Telge Bostäder 4 5  
Telge Hovsjö 3 4 x
Förvaltaren 0 7  
Järfällahus 3 5  
Signalisten 2 7  
Upplands-Brohus 3 6  
Armada 1 9  
Lidingöhem 2 7  
Össebyhus 0 5  
Sigtunahem 1 6  
Sollentunahem 1 4  
Väsbyhem 1 6  
Ekerö Bostäder 0 7  
Familjebostäder 3 4  
Micasa 1 6  
Stadsholmen 2 6  
Stockholmshem 3 4  
Svenska Bostäder 2 5 x
Roslagsbostäder 2 3  
  47 138 4 av 26

Fakta: Andelen kvinnor minskar i styrelsen


Styrelserna i 26 de kommunala bostadsbolagen i Stockholms län har valts om under våren. Mandatperioden är fyra år.
Andelen kvinnor i styrelsen har minskat från 32 till 26 procent. Fyra styrelser saknar kvinnor jämfört med en styrelse förra mandatperioden.
De ordinarie ledamöterna är totalt 185 stycken. Av dessa är 47 kvinnor och 138 män. Fyra kvinnor är ordförande, jämfört med 22 män.

Läs också Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.