HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mark för 126 000 bostäder i Göteborg – i bra lägen

Göteborg I Göteborg finns plats för över 100 000 nya bostäder i rätt centrala lägen – om man använder gamla industriområden och plats längs med stora vägar. Det slås fast i en ny rapport.

De senaste åren har Göteborg vuxit med 7 – 8 000 personer per år. Samtidigt har det färdigställts mellan 2 och 2500 bostäder per år – något som är långt ifrån tillräckligt för att möta behoven.

I Sverige hörs ofta argumentet att brist på mark i attraktiva lägen är en av förklaringarna till varför det byggs så pass lite.

Läs ocksåFå hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i StavsjöNärbild på Mona Linusson, en av hyresgästerna i hyreshusen på landsbygden i Stavsjö.

En färsk rapport – utförd av Spacescape på uppdrag av Hyresgästföreningen – hävdar dock att det finns gott om byggbar mark i vad man kallar ”goda lägen” i Sveriges andra stad. Med goda lägen menas områden varifrån man kan nå stora delar av Göteborgs serviceutbud och arbetsplatser på 20 minuter på cykel eller med kollektivtrafik.

Enligt rapporten finns den största potentialen för nya bostäder på gammal industrimark i områden som Älvstranden, och längs med ”nya stadsgator” som exempelvis Dag Hammarskjöldsleden. Totalt skulle över 120 000 nya bostäder kunna byggas i sådana centrala eller halvcentrala lägen.

En förutsättning är att kommunen investerar mer i saker som kollektivtrafik och parker, och att man samtidigt lägger mindre pengar på bilvägar och p-platser.

Läs ocksåUpplands-Bro toppar listan – Vaxholm i botten med noll nya hyresrätter

På så vis knyter rapporten an till den pågående politiska debatten i Göteborg. Den sittande rödgrönrosa majoriteten har aviserat att man vill göra om just Dag Hammarskjöldsleden till en ”stadsboulevard”. Oppositionen menar å sin sida att detta skulle strypa biltrafiken från de västra delarna av staden in till centrum.

LÄS MER:

Rapporten ”Alla får plats i stadens goda lägen” hittar du här.

Läs ocksåPolis sköts i natt till döds i Biskopsgården i Göteborg
Läs också Norrlandskommuner behöver bygga 1000-tals lägenheter Forskarkritik mot satsning på utsatta områden i Göteborg
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.