Annons

Miljömiljarder till miljonprogrammet

Nyheter Inför ett särskilt investeringsstöd för att göra miljonprogrammets bostäder klimatsmarta. Det tycker Miljöpartiet som nu bjuder in byggbranschen till dialog om möjliga stödåtgärder. – För hyresgästerna innebär det bland annat modernare och vackrare bostäder, säger språkröret Peter Eriksson. Initiativet är en del av partiets pågående klimatsatsning. Tidigare har kollektivtrafiken varit i fokus, nu har turen kommit till bostadssektorn.​
Värme, varmvatten och el. Bostadssektorn står för över 30 procent av Sveriges totala energiförbrukning. Det vill nu Miljöpartiet ändra på och presenterar därför ett förslag om riktade stödåtgärder till fastighetsägare som energieffektiviserar sina hus.
Behoven är särskilt stora inom miljonprogrammets bostäder och förhoppningen är att 65 000 bostäder ska rustas upp årligen de kommande 20 åren, enligt språkröret Peter Eriksson.
 
Den årliga kostnaden beräknas till tre miljarder kronor vilket ger en totalkostnad om 60 miljarder kronor.
Finansieringen kommer delvis att ske genom höjda miljöskatter och för hyresgästerna innebär det att deras bostäder kan rustas upp utan några extra hyreshöjningar, enligt Peter Eriksson.
– Men det innebär även modernare och vackrare bostäder, säger han och får medhåll av partikamraten Maria Wetterstrand som poängterar vikten av att införa individuell mätning av el, värme och vatten i nybyggda flerbostadshus.
– Undersökningar visar att det kan leda till kraftigt minskad energiförbrukning, upp till 30 procent, säger hon.
Maria Wetterstrand säger att det råder stor enighet inom oppositionen om synen på bostadspolitiken. Trots det finns det uppenbara motsättningar mellan Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
 
Maria Wetterstrand och hennes partikamrater är till exempel positiva till ägarlägenheter, vilket Vänstern motsätter sig. Samma sak gäller ombildningar av bostadsrätter.
Miljöpartiet säger sig vara för en mångfald av boendeformer och är därför inte ensidigt negativa till ombildningar i hyresdominerande områden. Vänsterpartiet säger nej.
Själv anser Maria Wetterstrand att den stora frågan inom oppositionen gäller Socialdemokraternas syn på exploatering av grönområden.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.