Annons

Miljöpartiet vill utveckla hyressättningen

Stockholm Miljöpartiet vill bevara bruksvärdessystemet för hyressättning. Men de problem som finns i framförallt i Göteborgs och Stockholms innerstad behöver hanteras, enligt partiet.

– Vi kan tänka oss något mer marknadsanpassade hyror på så vis att äldre bestånd och läge värderas en aning högre, men absolut inte rena marknadshyror. Ordet i sig sätter spärrarna fria, säger Martin Hansson, gruppledare för miljöpartiet i Stockholms stadshus.

Hem & Hyra har tidigare skrivit att Miljöpartiet vill se marknadshyror i innerstan. Det är fel, i stället vill partiet se förändringar inom nuvarande system med förhandlade hyror, som systematiserade hyror genom Stockholmsmodellen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– När det gäller bruksvärdessystemet så gillar vi ju det. Det funkar jättebra. Men vi ser inlåsningseffekter i Göteborg och Stockholm, därför behöver vi titta på hur vi kan skruva på det, säger Martin Hansson.

Vad lägger du i begreppet inlåsning?
– Att äldre väljer att sitta kvar i en större lägenhet än de behöver, medan barnfamiljer bor för litet, säger Martin Hansson och fortsätter.

Annons

– Det absolut viktigaste är att bygga hyresrätter. Problemen grundar sig i ett underskott på bostäder. Nya hyresrätter får ofta betydligt högre hyra. Förhoppningen är att om några år har det satt sig. Det är alltid dyrare med nybyggt än i det äldre beståndet. Men det ska aldrig bli så att folk tvingas bort. Det handlar också om att inte sälja ut det befintliga beståndet.

Läs ocksåVänsterpartiet kräver hyresstopp vid konceptrenoveringar

Hyressättningen påverkar också segregationen, vad behöver göras där?
– Därför är vi väldigt tveksamma till marknadshyror, men effekten nu har blivit att personer kan sitta med en bostadsrätt och samtidigt stå i bostadskön och senare casha in i en hyresrätt väldigt förmånligt. Återigen, våra svar är inga ytterligheter, vi vill skruva väldigt försiktigt hela tiden. Den segregation som skulle bli följden av marknadshyror är väldigt mycket mer problematisk.

Hur ställer ni er till bostadsgaranti för unga, ett förslag som förts fram av politiker i flera kommuner?
– Det är ett piggt och bra förslag, men vi har inte satt ner foten. Jag har svårt att se att vi skulle sätta stopp, men vi måste bygga mycket för att det ska fungera i praktiken.

Annons

Vilka förbättringar vill ni se på bostadsmarknaden?
– Vi ligger på med ungdomsboende, studentboende och kompiskontrakt. Det är på rull, när det gäller studentboende börjar proppen gå ur, säger Martin Hansson och fortsätter.

Läs ocksåS tror inte på fri hyressättning nästa sommar

– Vi vill bygga 40 000 nya bostäder till 2020, varav minst hälften ska vara hyresrätter. Nu är det mer än så, 60 procent är hyresrätter. Det vill vi kombinera med riktade satsningar på ungdomsbostäder, korttidskontrakt samt genom SHIS bestånd av sociala bostäder, det är något vi tror på, avslutar Martin Hansson.

Läs också Kampen om den svenska hyresmodellen har börjat Miljöpartiet vill sälja allmännytta - trots uselt väljarstöd Fastighetsägarna: Inget nytt om hyressättningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.