Annons

Kampen om den svenska hyresmodellen har börjat

Skåne Fajten om den svenska hyresmodellen har börjat. Rasmus Korsvall är en av hjärnorna bakom Hyresgästföreningens valkampanj mot marknadshyror. Blev det som han hade tänkt sig och vad händer nu?
Foto: Gry Ellebjerg
Rasmus Korsvall är regionchef sedan ett år tillbaka vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Vilket bostads­sverige ska vi ha? Det som står på spel är modellen för hur ­hyrorna sätts. I dag är den svenska ­hyresmodellen världsunik och skulle kunna sammanfattas med att lika lägenheter ska ha lika hyra.

Hyran sätts utifrån olika parametrar som bestäms genom en förhandling mellan ägaren (värden) och hyresgästen (representerad av Hyresgästföreningen). Resultatet blir som undersökningen på föregående uppslag visar. Hyresnivåerna följer inte marknaden på samma sätt som villapriser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Syftet med hyresmodellen är att majoriteten av befolkningen ska ha råd att bo på samma villkor. Om du däremot vill köpa kommer du till en helt annan bostadsmarknad. Då är ditt privata ­kapital avgörande för vilken ort och adress du har råd att bo på. Här råder dessutom stora prisskillnader mellan orter och adresser.

Rasmus Korsvall är regionchef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne. Han insåg tidigt i sin anställning att marknadshyror var ett reellt hot. Under sin andra anställningsvecka beställde han en rapport som skulle få avgörande betydelse för hur Hyresgästföreningen (HGF) skulle agera i frågan.

Du såg tidigt att marknads­hyror var ett reellt hot. Vad var det som fick dig att agera så snabbt?
– Det hade varit utspel från en mängd olika partier där de hade svängt i frågan och börjat öppna upp för en friare hyressättning i nyproduktion. Bara för tio år ­sedan hade alla borgerliga ­partier ­kongressbeslut på att de skulle stå upp för det nuvarande hyres­systemet.
Trots att många ­borgerliga ­partier har uppfattningen att marknadshyror kommer att lösa bostadsbristen. Men ingen har ­varit beredd på att ta fajten om det. Partierna har försökt mörka det här. Man vet att man inte ­vinner inte val på att införa marknads­hyror men Liberalerna och KD sa ja förra året. Bara en sådan sak: att i en svensk valrörelse säga att man är för marknadshyror! För tio år sedan var det otänkbart.

Läs ocksåDyra villor påverkar knappt hyresnivåerna i norra Skåne

Annons

Vilka konsekvenser får marknadshyror för hyresgästerna?
– Det är uppenbart att hyrorna kommer att bli högre och att sättet som vi förhandlar på i dag kommer att utmanas på något sätt. Frågan är bara hur. Men på sikt kommer systemet att luckras upp. Alla ­säger att detta är första steget mot marknadshyror. Det gör även vi.

När du kom till Hyresgästföreningen, var du förvånad över att de inte slagit på stora trumman?
– Ja, jag var förvånad att man var ganska tyst när man såg att det började skifta. Förbundet ­jobbade hårt för att stoppa förslaget om marknadshyror men det skedde till stor del bakom stängda dörrar. Det var först i juni i samband med vår stämma som vi beslöt att läget var så pass allvarligt att vi ­ändrade strategi och började ­driva en ­valkampanj mot marknadshyror.

Läs ocksåI Gunillas Bromölla är hyrorna lägst

Nu inför Socialdemokraterna marknadshyror i nyproduktion. Hur känns det?
– Jag var beredd på att de var tvungna att förhandla kring hyressystemet för att behålla regeringsmakten men att de skulle gå så här långt trodde jag inte. Utifrån ett hyresgäst- och bostadsperspektiv är det katastrof. Men vi vet ju inte var detta landar. Nu ska det tillsättas en utredning och en ­kommission som ska vara klar 2021.
– Men bara att man har ­öppnat dörren på glänt gör att det blir svårt att backa. Anden är ute ur flaskan nu när Socialdemokraterna lyfte på locket. Det är det som är katastrofen. Jag möter många folkrörelsemänniskor som varit med och byggt det här landet. De är chockade. De känner att det är deras kompisar som har gjort det här. Det är ett enormt svek.

Det finns en intern kritik att Hyresgästföreningen väckte den björn som sov och  skuld till att ­marknadshyrorna blev en ­fråga i valet. Har de rätt?
– Nej, det tycker jag inte. ­Oavsett om vi hade haft kampanj eller inte, är jag övertygad om att de hade drivit igenom de här sakerna om marknadshyror.

Vad gör Hyresgästföreningen nu?
– Vi har demonstrerat vid ­Socialdemokraternas kongress i Örebro. Nu framöver kommer vi framförallt att satsa på att påverka politiker och de utredningar som tillsätts. Det är också viktigt att presentera egna förslag.

Annons

Hur ser hyresmodellen ut i Sverige om tio år?
– Det kommer att vara en ­friare hyressättning framförallt i ny­produktion. Lägesfaktorn spelar en större roll och det är större skillnader mellan hyrorna, vilket kommer att leda till större segregering. Huvudproblemet är ju inte hyrorna utan bostadsbristen. Vi har ett underskott av lägenheter. Det är det vi borde prata om.

 

Fakta: Läs mer om rapporten om marknadshyror
  • Så skulle marknadshyror slå i Helsingborg och Kristianstad
  • Marknadshyror skulle öka hyrorna i Halmstad med 31%
Läs också Flytt från staden sparar tusenlappar i hyra Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.