HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vänsterpartiet kräver hyresstopp vid konceptrenoveringar

Nyheter Med Danmark som förebild vill Vänsterpartiet införa ett hyresstopp för värdar som köper och renoverar hyreshus. Hyresgästföreningen är positiv till initiativet, men tveksam till om lagstiftat hyresstopp är rätt väg att gå.
Foto: Riksdagen/Gry Ellebjerg/Niklas Maupoix
Kräver hyresstopp. Momodou Malcolm Jallow, Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson, vill stoppa värdar från att göra snabba vinster genom att renovera att sedan höja hyran kraftigt.

Slitna hyreshus i miljonprogramsområden lockar utländska investerare. Inte sällan väljer dessa värdar att konceptrenovera husen. Det vill säga topprenovera lägenheter som blir tomställda, för att sedan höja hyran kraftigt. Andra åtgärder, som inte ger rätt till hyreshöjning lämnas ofta till framtiden, berättade Hem & Hyra i en granskning i höstas.

I Danmark finns en liknade utveckling. Där har politikerna tröttnat och numera finns en lag som gör att värdar som köper hyreshus och renoverar inte får höja hyran på fem år. Syftet är att undvika snabba spekulationsköp.

Läs ocksåSå brister hyresnämndernas kontroll av korttidskontrakt: “Har ingen möjlighet”Hyresnämnderna granskar inte korttidskontrakten

Nu vill Vänsterpartiet att i princip samma regler ska införas i Sverige. Partiet vill lagstifta på hyresmarknaden. ”Vi behöver motverka möjligheten att göra snabba vinster på hyresgästernas bekostnad. Riskkapitalbolag, vars enda intresse är att generera snabba vinster till sina ägare, är inte lämpliga som fastighetsägare”, skriver Vänsterpartiet.

Ska lagstiftningen gälla alla värdar. Exempelvis om en lokalt förankrad fastighetsägare som köper upp ett mindre bestånd när allmännyttan vill avveckla i glesbygd?
– Lagstiftningen ska vända sig till riskkapitalbolag som köper upp bestånd och höjer hyrorna. Detaljerna får vi återkomma till. Men Vänsterpartiet vill införa stöd till energirenoveringar och skattefria underhållsfonder, så det ska finnas möjlighet att renovera utan att höja hyran, säger Momodou Malcolm Jallow, Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson.

Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg är positiv till att det nu kommer politiska initiativ för att stoppa konceptrenoveringarna. Något han saknat hittills.
– Danska politiker verkar bry sig mer om hyresgästerna än svenska. Däremot återstår det att se om hyresstopp är rätt väg att gå. Vi kommer att presentera en utredning kring ämnet med egna förslag i höst.

Läs ocksåHyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"Erik Lindgren vid sitt tidigare lägenhetshus i Gottsunda i Uppsala. Erik bestred sin flytträkning som han tyckte var märklig och inte ville betala.

Han är bland annat är han fundersam kring hur Vänsterpartiets förslag skulle slå mot seriösa värdar som köper fastigheter med renoveringsbehov men i syfte att äga och förvalta långsiktigt. Samtidigt utesluter han inte att det kan bli aktuellt med en dansk modell.

Hyresgästföreningen brukar säga att parterna bäst löser problemen på hyresmarknaden. Har ni ändrat uppfattning?
– Nej, men värdar som gör de åtgärder som ger rätt att höja hyran, och sedan struntar i att byta exempelvis stammar och tak utnyttjar ett kryphål i lagen som borde täppas till. Vi måste försvåra för sådana här aktörer att gå in och göra snabba vinster som drabbar hyresgästerna, säger Martin Hofverberg.

Centerpartiets bostadspolitiske talesperson Ola Johansson ger inte mycket för Vänsterpartiets förslag. Han tror inte heller att det kommer vinna stöd i riksdagen.
– Centerpartiet vill inte gå in och reglera. Ett hyresstopp kommer minska viljan att investera och renovera fastigheter.

Läs ocksåChockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer

Finns det ett problem med kortsiktiga fastighetsägare som renoverar utan långsiktigt tänkande?
– Jag tycker man ska börja med att kartlägga frågan. Det förekommer säkert i några fall, men jag har inte uppfattat det som ett stort problem. Förslaget slår mot samtliga fastighetsägare, inte bara dem man påstår sig vilja komma åt.

Nathalie Brard, hyresmarknadschef på privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna, gör också tummen ner. Hon menar att det är positivt med utländskt kapital på bostadsmarknaden.

– Vem som äger aktierna i ett bolag spelar ingen roll så länge det inte finns misstanke om brottslig verksamhet. Det viktiga är att den verksamhet som det fastighetsförvaltande bolaget bedriver är seriös och långsiktig, säger Nathalie Brard.

Läs också Största allmännyttan tar bort nollalternativ vid renovering Därför riskerar du kraftigt höjd hyra vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.