Annons

Fastighetsägarna: Inget nytt om hyressättningen

Nyheter Utspelet om att se över hyressättningen innehåller intet nytt. Det anser Martin Lindvall, samhällspolitisk chef hos Fastighetsägarna.
Foto: Gry Ellebjerg/Fastighetsägarna
Martin Lindvall, Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef, tror inte på marknadshyror inom en överskådlig framtid.

I en artikel i Dagens Industri (bakom betalvägg) intervjuades Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren om sin syn på hyressättningen. Intervjun var en slags uppföljning på artikel på DN debatt som Hyresgästföreningen hade innan jul. Rubriken i Dagens Industri löd ”Redo att reformera – Hyresgästföreningen öppnar för friare hyressättning”. Artikeln orsakade kraftiga svallvågor på Hyresgästföreningens sociala mediekanaler. Även Hem & Hyras uppföljande artikel vållade debatt. På Hyresgästföreningens intranät publicerades en text där tankegångarna utvecklas ytterligare med frågor och svar. Bland annat kring att föreningen inte ändrat sin syn på marknadshyror.

Hos Fastighetsägarna, de privata värdarnas branschorganisation, väcker utspelet inget större hopp om en positionsförflyttning hos föreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag ser inget i det jag läst som tyder på att Jonas Nygren öppnar för en förändring av hyressättningssystemet i den riktning som Centern och Liberalerna efterlyst, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna.

Han ser utspelet som en del i den segslitna regeringsbildningen där arbetsrätten och hyressättningen är två stora stötestenar. Ungefär som när Stefan Löfven öppnade för förändringar inom arbetsrätten. Med andra ord ett sätt att få Centerpartiet och Liberalerna att tolerera en socialdemokratisk regering.

Annons

– Jag uppfattar det mer som en del i den pågående regeringsbildningen. Rimligen förs någon typ av samtal mellan Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna i det förhandlingsspel som pågår. Det är både naturligt och odramatiskt, säger Martin Lindvall.

Läs ocksåFriare hyror en bricka i regeringsspelet

Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef anser att kunskapen kring hur hyressättningssystemet är utformat och fungerar i dag är ytlig. Det finns därför ganska stort utrymme att ”spela skjortan av varandra” I partipolitiska förhandlingar.

– Exempelvis blandas presumtionshyror och fri hyressättning vid nyproduktion ihop. Presumtionshyror innebär emellertid inte något undantag från det kollektiva förhandlingssystemet och tillåter inte att hyror sätts fritt, säger Martin Lindvall.

Annons

Även den S-märkte statsvetaren Stig Björn Ljunggren är inne på att utspelet är ett sätt att hjälpa Socialdemokraterna i den pågående regeringsförhandlingen. Dessa tankar ventileras i en text i Fastighetstidningen.

Läs ocksåÅrsskifte med osäkerhet för hyresrätten
Läs också ”Föreningen har inte ändrat sig om hyrorna” Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.