HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Möte bokat om Orsahyror

Orsa Om två veckor görs ett nytt försök att nå en uppgörelse om hyrorna för dem som hyr av Orsabostäder. Hyresmarknadskommittén kommer att vara med när parterna möts.

Hem & Hyra har i ett flertal artiklar, se nedan, skrivit om förhandlingarna om 2016 års hyror i Orsa kommun. Hyresgästföreningen har varit starkt kritiska till det höga hyreskravet och Orsabostäder har försvarat sig med redan låga kvadratmeterhyror och höjda taxor.

I mitten av december bröt förhandlingarna samman och ärendet lades på HMKs, Hyresmarknadskommitténs, bord. Nu har parterna fått yttra sig men HMK tänker inte avgöra frågan utan istället vara med när parterna möts. Detta kommer att ske 12 februari.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Orsabostäders ursprungliga krav på hyreshöjning var 3,55 procent. Det är ett av de högsta hyreskraven i landet.

I de övriga 14 kommunerna i Dalarna är de kommunala hyror klara sedan länge. Störst hyreshöjning får de som hyr kommunalt av Norra Dalarnas Fastighetsbolag i Älvdalen, 0,85 procent. Hyresgästerna hos Gagnefsbostäder får oförändrad hyra.

Genomsnittshöjningen av hyrorna i de kommunala bostadsföretagen i Dalarna är hittills 0,43 procent.

Läs ocksåHyresförhandlingarna har strandat i Vänersborg

Läs mer om Hyresgästföreningens kritik  här.

Läs mer om strandningen här.

Läs mer om Orsabostäders argument här.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.
Läs också Helsingborgshem strandar förhandlingen: "Hyresgästföreningen är för snåla" Strandade hyresförhandlingar i Alingsås - Förhandlingschefen: "Festen är över"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.