Annons

Mursal ger inte upp

Dalarna Mursal Ismail Isa blev inte vald till styrelsen i sin lokala hyresgästförening. Men i förbundsstyrelsen var han välkommen.
Mursal Ismail Isa, Borlängebo och förtroendevald i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse. Foto: LENA MATTSSON

I en dryg vecka har Hem & Hyra bland annat skrivit om hur försvinnande få invandrade som väljs in i föreningsstyrelserna, att värvare låter bli att ringa på dörrar med ickesvenska namn och om föreningens etiska regler. Vi avslutar här vår serie om rasism och främlingsfientlighet inom Hyresgästföreningen i region Mitt och region Aros-Gävle med en intervju med Mursal Ismail Isa i Borlänge.

När Mursal Ismail Isa på perfekt svenska och med klar Borlängeaccent berättar om sin väg in i Hyresgästföreningen är han varken arg eller upprörd och han använder inga adjektiv och inga invektiv. Istället berättar han bara rakt och konstaterande vad som hände:

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag var nyfiken och ville integrera mig men det gick inte. Jag blev bortröstad, de ställde mitt namn mot andras.

Men Mursal Ismail Isa är inte den som ger sig. Hans valspråk är ”man ska vara envis! Går det inte får man försöka igen och till slut lyckas man”. Nu sitter han som ersättare i förbundsstyrelsen och är föreslagen till att sitta två år till.

Annons

Han läste Hyresgästföreningens historia och såg hur viktig den var när den växte fram på 1920- och 30-talen när ”kapitalismen bestämde och hyresvärden kunde vräka när som helst”. Han har kommit till lokala möten där det bara serverats skinka och han och andra muslimer fått nöja sig med kaffe. Han har mött mycket motstånd men också fått mycket uppskattning när han talat  om integration på regionfullmäktigemöten och i andra sammanhang utanför Borlänge.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

Mursal Ismail Isa har inte gett upp och det har gett resultat:

–  Jag för Hyresgästföreningens idéer vidare, vi ska bli en organisation för alla. För fyra år sedan satt ingen invandrad i den lokala föreningsstyrelsen, nu har vi fyra och tre i förhandlingsdelegationen och två i Borlängeföreningens styrelse. 

Annons

Säger Mursal Ismail Isa och tillägger med ett skratt på tjockaste Borlängemål:

Läs ocksåNästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster

– Det rullar på bra vettu!

Läs också Suspenderas efter rasistiska uttalanden Anklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag Hela styrelsen avstängd efter grova rasistiska och sexistiska kommentarer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.