HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

När granen dansas ut

Nyheter Snart är det dags att göra sig av med julgranen. Se bara till att kasta den på rätt plats. Annars kanske du med misstag råkar bryta mot lagen.

Julen är en av våra mest älskade högtider. Men någon gång måste vi släppa taget och det blir inte tydligare än när granen dansar ut ur hemmet. Problemet angående var vi ska dumpa det högtidliga trädet återstår dock fortfarande.

Att bara slänga granen från balkongen eller i närmaste skogsdunge kan nämligen vara ett lagbrott. Det kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik

–    Var och en är ansvarig för att den uttjänta granen lämnas på rätt ställe och det är inte ok att slänga ut den genom fönstret ned på gatan, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO.

Hon menar att reglerna ser olika ut i landets kommuner. På vissa orter är det grovsoprummet som gäller medan det på andra platser ordnas med återvinningsplatser specifikt för julgranar.

Annons

–    Ett tips kan vara att man frågar sina grannar om man kan hjälpas åt med att frakta granarna till den plats som kommunen anvisat för gamla julgranar.

Läs ocksåVill du bli miljöhjälte? - Flytta in på Diamanten i Falköping

Ibland finns det skolor eller idrottsföreningar som hämtar upp granen mot att man betalar en liten slant. I sådana fall brukar det dimpa ned en lapp i brevlådan någon gång efter jul.

Det kan också vara fullt tillåtet att slänga granen i de vanliga soporna, om man klipper ned den och lägger den i en sopsäck.

Enklast är att kontakta sin hyresvärd och höra vad som gäller.

Annons
Läs ocksåÅterbrukstrenden tar sig nya uttryck

Traditionellt sett är det dags att kasta ut granen på tjugondag Knut, alltså tjugo dagar efter jul, vilken infaller den 13 januari.

Läs också Inget Megaloppis i Majorna under hela 2020 Hyresgäster i Borås protesterar mot sopstation mellan husen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.