Annons

När granen dansas ut

Nyheter Snart är det dags att göra sig av med julgranen. Se bara till att kasta den på rätt plats. Annars kanske du med misstag råkar bryta mot lagen.

Julen är en av våra mest älskade högtider. Men någon gång måste vi släppa taget och det blir inte tydligare än när granen dansar ut ur hemmet. Problemet angående var vi ska dumpa det högtidliga trädet återstår dock fortfarande.

Att bara slänga granen från balkongen eller i närmaste skogsdunge kan nämligen vara ett lagbrott. Det kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

–    Var och en är ansvarig för att den uttjänta granen lämnas på rätt ställe och det är inte ok att slänga ut den genom fönstret ned på gatan, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO.

Hon menar att reglerna ser olika ut i landets kommuner. På vissa orter är det grovsoprummet som gäller medan det på andra platser ordnas med återvinningsplatser specifikt för julgranar.

Annons

–    Ett tips kan vara att man frågar sina grannar om man kan hjälpas åt med att frakta granarna till den plats som kommunen anvisat för gamla julgranar.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Ibland finns det skolor eller idrottsföreningar som hämtar upp granen mot att man betalar en liten slant. I sådana fall brukar det dimpa ned en lapp i brevlådan någon gång efter jul.

Det kan också vara fullt tillåtet att slänga granen i de vanliga soporna, om man klipper ned den och lägger den i en sopsäck.

Enklast är att kontakta sin hyresvärd och höra vad som gäller.

Annons
Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Traditionellt sett är det dags att kasta ut granen på tjugondag Knut, alltså tjugo dagar efter jul, vilken infaller den 13 januari.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.