Annons

Nicolas drömmer stort för Malmös utsatta barn

Malmö Ungdomsorganisationen Helamalmös nya mötesplats på Nydala har redan smygöppnat. Verksamhetsansvarige Nicolas Lunabba är märkbart stolt. Men det räcker inte. Han drömmer om liknande verksamheter för alla Malmös barn och unga som växer upp i socialt utsatta områden.
Foto: Kristina Wahlgren
Nicolas Lunabba kommer från Lund men brinner för Malmös barn och unga.

Det blåser bistra vintervindar på Nydalatorget när Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig för Helamalmö, tar fram nyckelknippan och öppnar upp dörren till det som ska bli både Nydalas och Helamalmös nya stora mötesplats. Torget är ett blåshål och barn på väg hem från skolan och mammor med barnvagnar hukar i blåsten när de snabbt passerar den öppna platsen.

Vi vänder vinden ryggen och Nicolas tänder lysrören när vi går ner för den breda trappan till det som tidigare var ett underjordiskt danspalats. Hit kom folk från hela staden på 70- och 80-talet. Nu har ägaren, det kommunala bostadsbolaget MKB, skrivit kontrakt med Helamalmö och till hösten öppnas 1 000 kvadratmeter upp för barn- och ungdomsverksamhet. Det är främst tänkt för de boende i området men alla i stan är välkomna. Siktet är satt på bildning, utbildning och fysisk aktivitet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det är nyrenoverat efter det skyfall som för drygt tre år sedan översvämmade lokalerna. Vita väggar och mörkgrå klinker på golvet. Det är tomt, sånär som på några stora svarta fåtöljer och en skinnsoffa mitt i den foajé som binder samman sju-åtta rum. Nicolas Lunabba öppnar dörr efter dörr: spelrum, kontor, minibibliotek, filmrum, kampsporten MMA, dans, frukost varje dag, läxhjälp.
– Det är helt och hållet kidsens behov och önskemål som styr. Gaming är stort och dans, då är det just de vi ska erbjuda.

I den största salen har redan dansskolan Bow down smygstartat med stor framgång. De unga dansarna kan se sig själva i spegelväggarna men här finns också förutsättningar för ett nytt samarbete med Malmö universitet. Upp till åttio stolar går att plocka fram, en filmduk dras ner och så har dansstudion förvandlats till föreläsningssal. På tal om akademisk utbildning är det inte det som värderas högst när Hela Malmö rekryterar ledare. Tvärtom. En ledare måste förstå hur det är att växa upp i fattigdom och utsatthet. Nicolas vet, själv uppvuxen i miljonprogramsområdet Linero i östra Lund med en ensamstående mamma. Pappa övergav tidigt familjen och mamma gick bort alldeles för tidigt i cancer. Det var fattigt.

Annons

– Jag har vuxit upp på existensminimum med en ensamstående mamma som knappt hade råd att betala räkningarna. Den kunskapen är ovärderlig och fullständigt nödvändig för förståelsen. Man måste inte haft just den uppväxten men man måste ha en känsla för erfarenheten det innebär att växa upp i utanförskap. Jag hade ständigt känslan att samhället kunde gjort mer för mig och min familj och mina vänner, säger Nicolas Lunabba.

Läs ocksåUnderjordiskt danspalats på Nydala blir mötesplats för unga
Nydalaträffen.

Nicolas pratar nästan oavbrutet. Om Hela Malmö som ska fungera som en extra familj för ungdomarna, om relationer och antirasism och om utanförskap och tillhörighet. Han vill att den nya mötesplatsen ska fungera som en fristad, en plats där ungdomarna kan få växa, där man stärker och uppmuntrar varandra.
– Lokalerna här är en manifestation av det. Vi vill skapa en meningsfull fritid där vi utgår från vad kidsen själva vill ha. Här ska de kunna hänga med vuxna som bryr sig, säger Nicolas.

Verksamheten i Nydala bygger på samarbete med andra: bland annat två studieförbund, Bow down, Massive, kommunen, MKB.
– Vi måste vara pragmatiska och göra något nytt. I stället för att söka pengar och göra allt själv är det bättre att samarbeta med dem från civilsamhället som vill bidra, som har hjärta för social förändring. Alla får bidra med det som de är bra på.

Annons

Hur är det att jobba med barn som växer upp i social utsatthet?
– Å ena sidan är det fantastiskt givande. Jag får ut väldigt mycket på en existentiell nivå av att jobba med unga med en stark drivkraft. Å andra sidan finns det en baksida som är djupt frustrerande. Jag ser många som far illa. Vi skulle kunna göra så mycket för att bryta de mönster som finns. Jag träffar barn som är i riskzonen och som det går dåligt för, som mördas eller blir mördare. Behovet är omistligt och vi måste hitta nya vägar för att skapa ett bättre samhälle för alla.

Läs också“Jag är den kvinnliga versionen av Zlatan”
Fakta: Helamalmö

Organisationen startades 2004 som en del av basketklubben Malbas sociala verksamhet men är idag fristående. Verksamheten når 4 500 aktiva deltagare och omfattar 250 anställda per år. Sedan tidigare driver Helamalmö fyra mindre mötesplatser på Stenkula, Sofielund, Startskolan och Kroksbäck. Mötesplatsen på Nydala invigs hösten 2018.

Läs också Lena är "Årets eldsjäl" i Malmö Med buss genom hyresgästernas Malmö På Nydala blir tvätten ren utan tvättmedel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.