Annons

Med buss genom hyresgästernas Malmö

Malmö Under måndagen anordnade MKB och Hyresgästföreningen en guidad rundtur och inspirationsresa genom Malmö. Bland deltagarna fanns engagerade hyresgäster från lokala föreningar och hyresvärdens motsvarighet i de bosocialt ansvariga. Hem & Hyra följde med på bussen.

Lena Olofsson har valts till året eldsjäl i Malmö. På Nydala är hon aktiv i den lokala hyresgästföreningen och hon är också samordnare för självförvaltningen i området.

– Jag vill börja här för här har det verkligen varit stora förändringar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är sen eftermiddag och vi står på en av gårdarna intill ett gulteglat åttavåningshus. Publiken består av aktiva medlemmar i Hyresgästföreningen och lokal personal från MKB. En guidad tur runt tre hyresområden i Malmö: Nydala, Holma och Lorensborg, ska ge inspiration och idéer till hur man kan arbeta lokalt i sitt eget område. Nydala är första stoppet.

Lena Olofsson sveper med både handen och blicken ut över gården där hon själv bor. Gungorna är nya, i skuggan under ett pileträd finns en nybyggd bänk, lite längre bort en berså och nya spotlights och lampor lyser upp gårdens mest dunkla vrår. Tryggheten är i fokus i området. Bakgrunden är en trygghetsvandring som gjordes i våras tillsammans med Malmö högskola.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Det här är en effekt av det arbetet, säger Czeslaw Brycki, förvaltare i området.

Lena Olofsson, lokalt engagerad i Hyresgästföreningen, berättade om självförvaltningen på Nydala.
Promenad genom bostadskvarteren på Nydala.

På en annan gård i området har cykelfrämjandet kurser för invandrarkvinnor. Det är en dubbel vinst för området. Samtidigt som kvinnorna lär sig cykla ökar aktiviteten i området, fler syns ute och fler kan känna sig trygga.

En kort busstur bort ligger Holma torg. Två nybyggda hyreshus och en bostadsrättsförening ramar in det nya torget tillsammans med MKB:s växthus. Affärer och frisörsalonger skapar liv på torget som MKB gärna kallar Holmabornas vardagsrum, det ska fungera som en naturlig mötesplats i området. Siv Jonsson är ordförande i den lokala hyresgästföreningen i området. De har en egen nyrenoverad lokal belägen i en källare några minuter bort. Utanför ligger en fruktlund och inne i lokalen anordnar den lokala hyresgästföreningen bland annat medicinsk yoga, bingokvällar och soppkvällar.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

–  Vi har lyssnat på de boende och frågat vad de vill ha. Vi har väldigt mycket verksamhet och yogan är väldigt populär, säger Siv Jonsson.

Annons
Holma
Två bussar transporterade runt deltagarna. På bilden, Kenneth Gustavsson, regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Där fruktlunden nu ligger, med rabarber, jordgubbsplantor och äppleträd på tillväxt, fanns tidigare bara en trist gräsmatta. Nu dricker hyresgäster sitt morgonkaffe här eller träffas för en pratstund på kvällen. Fruktlunden kom till efter initiativ av den lokala hyresgästföreningen.

– Vi passade på när MKB ändå renoverade vår lokal. Det är mitt tips. Bara kör på och våga fråga, säger Siv Jonsson.

I Holma finns även grannsamverkan och en väl inarbetad självförvaltning med 140 hushåll som firar 23 år det här året. Gruppen vallas förbi självförvaltningens lilla stuga, som lyser upp i höstmörkret, innan bussen kör vidare till Lorensborg, ett av MKB största områden i Malmö. Nu har det hunnit bli både kallt och mörkt och kvällen avslutas med smörgås och en presentation av området inne i värmen

Siv Jonsson, lokalt engagerad i Hyresgästföreningen på Holma, och Mia Kjell, MKB.
Holma Torg.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.