HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

På Nydala blir tvätten ren utan tvättmedel

Malmö Hyresgästerna i två höghus på Nydala i Malmö blir först i världen med att kunna tvätta kläder rena utan tvättmedel och varmvatten.
Foto: Gugge Zelander/MKB Fastighets AB
Hyresgäster i Malmö kan nu tvätta sina kläder rena utan varken varmvatten eller tvättmedel. Lösningen är så kallat avjoniserat vatten.

Det är det kommunala bostadsbolaget i Malmö, som är först ut med tvättekniken i två av sina hyreshus. I stället för tvättmedel finns det i anslutning till tvättstugan en anläggning som filtrerar och avjoniserar vattnet från tvättmaskinerna. Enligt projektledaren Magnus Röman, bryts sedan jonbindningen mellan klädfibrerna och smutsen när det avjoniserade tvättvattnet kommer i kontakt med kläderna. Maskinerna tvättar med kallvatten och varken tvättmedel eller sköljmedel ska behövas. Förhoppningen är mindre miljöpåverkan och färre allergier.

I sex månader mäts elförbrukning, vattenförbrukning och kundnöjdhet.
– Detta är ett av två projekt med tvättrum i framkant som vi första halvåret mäter extra noga med kundenkäter och förbrukningsavläsare, säger Magnus Röman. I det andra tvättrummet har vi 30-gradigt vatten och maskiner som självdoserar biotekniskt framställt tvättmedel.

Annons
Läs ocksåRökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad”MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.

MKB har över 700 tvättstugor i sina fastigheter. Totalt tvättas cirka 6 miljoner tvättar per år i dem.

Annons
Läs också Rekordnotan: 337 000 kronor för rökare som flyttat ut Faror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.