Annons

Norrlands enda härbärge finns i Sundsvall

Sundsvall En säng, ett mål mat och en dusch. – Vi vet att vi räddar liv, säger Matz Mjörnheim, föreståndare för Klippangården.
Det är förmiddag och nattens gäster har vandrat vidare ut i vinterkylan till värmen på något fik eller busstation. Sängarna är bäddade. Rummen städade och utvädrade.
 
– Att komma hit på något slags hemma-hos-reportage är omöjligt, säger Matz Mjörnheim, föreståndare för Frälsningsarméns härbärge på Klippangården.
 
Omöjligt därför att de som kommer till natthärbärget ofta är påtända eller fulla. De flesta har fått många chanser, men inte orkat ta ansvar för sitt liv och det egna missbruket. De har inte bostadsproblem utan snarare missbruksproblem.
 
– Vi ville erbjuda sängplats till människor som inte hade tak över huvudet. Tack vare härbärget har vi inga uteliggare i dag, säger Helene Nylander, Sundsvalls kommun, som 2005 gav Frälsningsarmén uppdraget att starta ett natthärbärge.
Hur många hemlösa Sundsvall har är vanskligt att säga. Natthärbärgets beläggning ligger på mellan 60 och 70 procent.
 
– Det rör sig om ett 25-tal personer som växlar in och ut. Det spelar ingen roll vilken årstid det är, om det är minus 20 eller plus 20. Det är en jämn ström, säger Matz Mjörnheim.
 
Är det inte tungt att se samma människor komma tillbaka?
– Visst finns det hopplösa fall, men vi vet aldrig vilka det är. Därför måste vi arbeta som om det inte finns några.
 
De flesta som kommer till härbärget är helt utan bostad. De kan ha kommit ut ur fängelse, behandlingshem eller inte fått sova hos kompisar längre.
 
– Vi vet att vi räddar livet på de här människorna. Frustrationen finns i att det ska ta sån tid för en människa att förstå att hon är värdefull. En del hinner dö innan de förstår det.
Natthärbärget öppnar halv sju på kvällen. Gästerna avvisiteras, får middag, en dusch och möjlighet att få sina kläder tvättade. Efter frukost, klockan halv åtta på morgonen, stänger härbärget och då ska alla vara ute. Ute.
 
Fakta Klippangården:
Klippangårdens natthärbärge drivs av Frälsningsarmén på uppdrag av Sundsvalls kommun. Här finns sex sängar. Beläggningen är mellan 60 och 70 procent.
Klippangården driver även ett stödboende för människor utan bostad. Här finns 13 platser. På härbärget och stödboendet arbetar tolv personer, dygnet runt, året runt.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare De släpper in Vänersborgs hemlösa i värmen: "Fantastiskt kunna ge något tillbaka" Hyresettan blev hemlöse Daniels räddning ur missbruket: ”Jag har verkligen haft tur” Nya härbärget - ett steg närmare ett lite mer ordnat liv Allt fler blir hemlösa och ideellt arbete ger sängplatser Erika sover hellre på toaletten än på kommunens härbärge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.