HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny förvaltare klar för ökänd Malmöfastighet

Malmö Turerna kring huset på Rosenlundsgatan i Malmö har varit otaliga. Sent i höstas tvingade Svea hovrätt hyresvärden att "frivilligt" lämna ifrån sig förvaltningen. Nu är avtalet med den nya förvaltaren på plats.
Foto: Anders Paulssonn
Rosenlundsgatan Malmö

Den 1 april tog Philip Vass Andersson över förvaltningen av Dragan Davidovics hus på Rosenlundsgatan 3 i Malmö. Huset har i flera år varit ett fall för både Hyresgästföreningen, hyresnämnden och stadens miljöförvaltning. Det har handlat om eftersatt underhåll, bristande ventilation och mögelskador och även hyresnivån. Sent i höstas hamnade fallet på Svea hovrätts bord efter att hyresnämnden sagt nej till tvångsförvaltning. Hyresgästföreningen överklagade, nämnden fick bakläxa och Svea hovrätt konstaterade att huset var så misskött att det fick vara nog. Hovrätten beslutade om ett så kallat förvaltningsåläggande, en typ av mildare tvångsförvaltning där hyresvärden måste gå med på att lämna ifrån sig förvaltningen av sin fastighet. Skillnaden från tvångsförvaltning är att fastighetsägaren själv får utse förvaltare som sedan ska godkännas av hyresnämnden, vilket nu är klart.

Hyresgästföreningen var drivande i ärendet och menade att Dragan Davidovic inte var en lämplig fastighetsägare. Nu har föreningen hjälpt till med att få det nya avtalet mellan Davidovic och Philip Vass Andersson på plats. Enligt Philip Vass Andersson är nu de gamla problemen i de två små grannhusen uppklarade och förvaltningen löper på som det ska. En tidigare brandskadad lägenhet som stått tom under en längre tid är strax klar för uthyrning och den familj som Davidovic ville slänga ut efter att hyresnämnden nära nog halverat hyran för kan lugnt bo kvar. Hyresgästföreningen menade att 15 000 kronor i månadshyra för en nedgången sexrummare var orimligt och drev fallet till hyresnämnden som höll med. Dragan Davidovic tvingades att betala tillbaka 31 000 kronor till hyresgästerna och hyran sänktes från 15 000 till 8 700 kronor i månaden.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

– Så länge de sköter sig vill jag verkligen inte driva dem därifrån, säger Philip Vass Andersson.

Det nya förvaltningsavtalet gäller ett år i taget.

– Men händer inget oförutsett handlar det om minst tre år, säger Philip Vass Andersson.

Läs ocksåPitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Varför väljer du att förvalta en fastighet med mångåriga problem?

– Ja, det är ju inget man blir miljonär på. Men jag fick frågan och jag förvaltar gärna det, säger Philip Vass Andersson, vars far Lars Andersson också är fastighetsägare i Malmö med ett flertal fastigheter på Seved.

Hem & Hyra har förgäves försökt nå Dragan Davidovic.

Läs ocksåDatanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevisEn man sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot kameran.
Läs också Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.