Annons

Kritiserad hyresvärd tvingas sänka hyran

Malmö Hyresgästföreningen menade att 15 000 kronor i månadshyra för en nedgången sexrummare var orimligt. Hyresnämnden håller med. Nu sänks hyran rejält och hyresvärden på Rosenlundsgatan tvingas betala tillbaka 31 000 kronor till hyresgästerna. Men hyresvärden motsätter sig beslutet.
Foto: Anders Paulssonn
Rosenlundsgatan Malmö

Samtidigt som både hyresnämnden och miljöförvaltningen beslutade om sanktioner mot hyresvärden på Rosenlundsgatan i Malmö beslutade sig hyresgästerna för att få sin höga hyra prövad i hyresnämnden. Familjen hyr en sexrumslägenhet på 120 kvadratmeter i det omskriva hyreshuset på Rosenlundsgatan. Hyresgästföreningen har tidigare ansökt om tvångsförvaltning av huset men fick nej i hyresnämnden. Beslutet är överklagat till Svea hovrätt.

För lägenheten har familjen betalat 15 000 kronor i månaden plus kostnader för varmvatten och uppvärmning. När Hyresgästföreningens förhandlare genomförde en besiktning av lägenheten kom de fram till att en rimlig hyra snarare borde ligga på 9 000 kronor, i varmhyra. Men hyresvärden var inte intresserad av att sänka någon hyra och därför landade fallet på hyresnämndens bord. Nämnden har nu beslutat att sänka hyran till 8 750 kronor i månaden i kallhyra. Eftersom den nya hyran gäller från den 1 maj i år tvingas hyresvärden betala tillbaka hyresgästernas inbetalda överhyror på sammanlagt 31 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sara Wallmark, förhandlare på Hyresgästföreningen, har företrätt familjen i hyresnämnden och är nöjd med beslutet.

– Det känns bra även om jag tycker att hyran kunde varit ännu lägre. Hyresnämnden har tagit hänsyn till fördelarna med att bo i villa, men jag anser inte att dessa fördelar kan väga upp för den låga standard och modernitetsgrad som i präglar lägenheten, säger Sara Wallmark.

Annons

Trots beslutet från hyresnämnden menar hyresvärden Dragan Davidovic att det inte är aktuellt att sänka någon hyra. Hans uppfattning är att familjen har sagt upp sig och ska flytta. Eventuellt nya hyresgäster kommer att få betala den gamla hyran, det vill säga 15 000 kronor i kallhyra.

Läs ocksåKräver sänkt hyra av kritiserad hyresvärd

– 8 700 kronor i hyra för en villa? Jaja. Familjen har sagt upp sig så de är välkomna att flytta. Är de beredda att betala 15 000 kronor kan de få bo kvar annars får jag hitta någon som vill betala det, säger Dragan Davidovic.

Hem & Hyra har vid ett flertal tillfällen skrivit om huset på Rosenlundsgatan i Malmö. Enligt ett beslut från miljöförvaltningen hotades hyresvärden med vite på sammanlagt 200 000 kronor om han inte åtgärdade en lång rad brister, de flesta fuktrelaterade. Samtidigt har hyresnämnden beslutat om åtgärdsföreläggande för att tvinga hyresvärden att bland annat ordna så att fönster går att öppna.

Annons

Hem & Hyra har försökt nå hyresgästerna för en kommentar.

Läs ocksåKräver tvångsförvaltning av misskött fastighet
Läs också Överklagar nej till tvångsförvaltning 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.