Annons

Dom: Malmövärd förlorar förvaltningen av sitt hus

Malmö När Hyresgästföreningen fick nog av de mångåriga problemen i huset på Rosenlundsgatan i Malmö krävde de att huset skulle tvångsförvaltas. Men hyresnämnden sade nej. Nu har även Svea hovrätt sagt sitt och de kör över nämnden: huset är så misskött att det måste förvaltas av någon annan.
Rosenlundsgatan i Malmö.
Foto: Anders Paulsson
Rosenlundsgatan i Malmö.

Problemen och bristerna i huset på Rosenlundsgatan 3 i Malmö har varit både många och långdragna. Fastighetsägaren har haft både Hyresgästföreningen och stadens miljöförvaltning efter sig och hyresnämndens har beslutat om åtgärdsföreläggande och miljöförvaltningen dömt ut vite. Trots det har slarvet fortsatt. Det handlar om både eftersatt underhåll, bristande ventilation och mögelskador. Hyresvärden, Dragan Davidovic, har varit till största delen oförstående till den omfattande kritiken och han har gjort försök att komma tillrätta med problemen men aldrig riktigt kommit i mål. För en månad sedan förlorade han dessutom en konflikt kring hyresnivåerna när hyresnämnden beslutade att sänka hyran för den familj som bor i villadelen av fastigheten från 15 000 kronor till 8 750 kronor i månaden. Värdens kommentar till det var:

– 8 700 kronor för en villa? Är de beredda att betala 15 000 kronor kan de få bo kvar annars får jag hitta någon som vill betala det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Till slut fick Hyresgästföreningen nog och krävde tidigt i våras att fastigheten skulle tvångsförvaltas. Men man förlorade i hyresnämnden, vilket förvånade juristen Andreas Persson.

Annons

– Jag menar att hyresnämnden har gjort en felaktig bedömning, sa han då.

Hyresgästföreningen överklagade till Svea hovrätt som nu kör över hyresnämndens beslut. Bristerna är tillräckligt allvarliga och har pågått så pass länge att förtroendet för Dragan Davidovics förmåga att sköta sitt hus är förverkat. Han måste lämna ifrån sig förvaltningen. Men Svea hovrätt går inte så långt att man beslutar om tvångsförvaltning. I stället handlar det om ett så kallat förvaltningsåläggande. Precis som med tvångsförvaltning förlorar hyresvärden rätten att själv sköta sitt hus men med ett förvaltningsåläggande får värden förtroendet att själv utse någon som ska sköta förvaltningen. Det landar nu på hyresnämnden att godkänna den förvaltare som hyresvärden föreslår och att avgöra hur länge förvaltningsåläggandet ska gälla.

Läs ocksåFönstret lossnade och föll ner på gatan

Beslutet i Svea hovrätt kan inte överklagas.

Annons

Hem & Hyra har inte kunnat nå hyresvärden för en kommentar.

Läs också Riskerar tvångsförvaltning - får en vecka på sig Överklagar nej till tvångsförvaltning Omskriven hyresvärd riskerar vite på 100 000 kronor Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.