HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Omskriven hyresvärd riskerar vite på 100 000 kronor

Malmö Fallet med det misskötta hyreshuset på Rosenlundsgatan i Malmö fortsätter. Miljöförvaltningens senaste inspektion visar att bristerna och problemen i huset ännu finns kvar och nu vill de att hyresvärden betalar 100 000 kronor för sitt slarv.
Rosenlundsgatan i Malmö.
Foto: Anders Paulsson
Rosenlundsgatan i Malmö.

Nyligen förlorade hyresvärden en strid om hyran i hyresnämnden. Mot sin vilja tvingades han sänka hyran för familjen som hyr villadelen av fastigheten, från 15 000 kronor till 8 750 kronor i månaden. Eftersom han tagit ut för hög hyra tvingas han dessutom betala tillbaka 31 000 kronor till hyresgästerna.

Tidigt i somras förlorade Hyresgästföreningen den ansökan om tvångsförvaltning som man lämnat in till hyresnämnden. Fallet överklagades och ligger fortfarande hos Svea hovrätt. Hyresvärden menar att det är ett ”bedrägligt sätt” av Hyresgästföreningen att överklaga hyresnämndens beslut. Att det skulle finnas några brister kvar i huset stämmer inte, menar hyresvärden, i ett yttrande.

Läs ocksåKritiserad hyresvärd tvingas sänka hyran

Samtidigt har miljöförvaltning fortsatt följa upp de brister de anser finns i huset. De har kallat huset för en ”akut olägenhet” och har tidigare försökt tvinga värden att åtgärda brister som: en fuktskada i ett sovrum, en fuktskada i hallen, tilluftsintag som saknas, rum som är utan element, en golvbrunn som inte fungerar som den ska och en fuktskada i ett badrum. Bristerna verkar till stor del vara vidgjorda men fortfarande återstår en del problem.

Bland annat saknas fackmässig dokumentation att det faktiskt är gjort på ett korrekt sätt och det är det miljöförvaltningen nu vänder sig mot när man vill att mark- och miljödomstolen dömer ut fyra viten på sammanlagt 100 000 kronor. Miljöförvaltningen konstaterade också vid sitt senaste besök att huset fortfarande ser ut som en byggarbetsplats. Enligt familjen som bor där påbörjades en del arbeten i somras men de senaste två månaderna har huset lämnats åt sitt öde samtidigt som byggställningarna och byggmaterial finns kvar. Den påbörjade takomläggningen, som skulle förhindra nya fuktskador, är inte slutförd. Även om miljöförvaltningens fuktmätningar inte visar på någon förhöjd fukt i huset berättar hyresgästerna att det tränger in vatten från takfönstren när det regnar mycket.

Hem & Hyra har försökt nå värden för en kommentar.

Läs ocksåFönstret lossnade och föll ner på gatan
Läs också Mögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten Bara ett av 19 fel på räddningstjänstens lista har åtgärdats Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.