HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ny poststrid hotar i Finspång

Finspång Om knappt en månad riskerar postutdelningen att stoppas till 117 lägenheter i Finspång. Orsaken är en ny konflikt som blossat upp mellan Postnord och hyresvärden Amasten.
Foto: Jakob Kindesjö
Postnord kan komma dra in postutdelningen i Amastens fastigheter i Finspång.

Konflikten mellan postdistributören och fastighetsbolaget inleddes redan för över ett år sedan. I februari 2016 hotade Postnord att dra in postutdelningen till Amastens hyresgäster i Finspång på grund av olika brister i trapphusen. Det ska bland annat handla om felaktig belysning och brevinkast som inte följer uppsatta riktvärden.

Men när Amasten några veckor senare lämnade in en handlingsplan för hur bristerna skulle åtgärdas drog Postnord tillbaka sitt hot om utdelningsstopp. Nu, ett år senare, har konflikten åter blossat upp mellan de två bolagen.

Läs ocksåHelle riskerar att falla när Postnord flyttar brevlådorEn kvinna håller i ett paket och ett dörrhandtag. Postboxar.

— Från den 15 maj kommer vi att dra in postutdelningen om inte fastighetsägaren kommer in med en handlingsplan som visar när åtgärderna ska vara utförda, säger Christian Westerdahl, produktionsområdeschef för Postnord i Östergötland.

Trots att Amasten gjort en del åtgärder, bland annat satt upp postboxar i entréerna, så är Postnord ännu inte helt nöjda. En del av de fel som påtalades för ett år sedan väntar fortfarande på att bli fixade.

Annons

— Vi vill se en handlingsplan med datum och vi vill se att Amasten under 2017 åtgärder bristerna i sina fastigheter. Hur arbetsmiljöbristerna blir åtgärdade är upp till fastighetsägaren, vi lägger oss inte i vilken lösning som väljs för att åtgärda arbetsmiljöbristerna, förklarar Christian Westerdahl på Postnord.

Läs ocksåÄntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

Utdelningsstoppet kommer att beröra totalt 117 lägenheter på Ängsvägen 2 A-C, Östermalmsvägen 30 A-C och Östermalmsvägen 32 A-C. Om det blir av kommer hyresgästerna i stället att få hämta sin post hos företagscentret på Norrköpingsvägen. Men en sådan situation tänker Amasten undvika.

— De vill att vi ska skynda på det här arbetet. Postboxarna är beställda men har inte levererats ännu, så vi kommer att göra det som man önskar, säger Christopher Köhler, teknik- och projektchef på Amasten.

Samtidigt är fastighetsbolaget märkbart irriterade på Postnord. Amasten har bland annat vänt sig till Post- och Telestyrelsen för att undersöka om bolagets krav är rimliga, men då det rörde sig om arbetsmiljö låg frågan inte på deras bord, berättar Christopher Köhler.

Annons
Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

— Vi är tvingade att göra som Postnord säger, de agerar som en myndighet. Men att det skulle röra sig om ett arbetsmiljöproblem känns som ett svepskäl. Vi har flera andra yrkesgrupper som jobbar i våra trapphus, det är fastighetsskötare, städare och elektriker. Inga av dessa har haft några synpunkter, säger han.

 

Läs också Ingen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till Brevinkasten försvinner – så här kan hyresgäster påverkas av nya postregler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.