Annons

Hushåll kan bli utan brevbärare

Finspång Över hundra hushåll i Finspång kan bli av med brevbäraren. Det hotar Postnord med om hyresvärden Amasten inte åtgärdar bristerna i sina trapphus.
Foto: Jakob Kindesjö
Postnord kan komma dra in postutdelningen i Amastens fastigheter i Finspång.

Enligt Postnord handlar det om bristande belysning i trapphus och brevinkast som inte följer riktvärden om höjd och storlek. Hyresvärden Amasten har nu cirka två veckor på sig att komma in med en handlingsplan annars riskerar postutdelningen i bolagets hyreshus att dras in.

– Om vi inte får en plan för hur man tänker åtgärda det här så kommer de boende att få hämta sin post på vårt företagscenter i stället. Det är ingen lösning vi förordar, men det här en jätteviktig arbetsmiljöfråga för våra brevbärare, förklarar Christian Westerdahl, produktionsområdeschef för Postnord i Östergötland.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I första skedet riskerar hyresgästerna i cirka 150 lägenheter att bli drabbade, men enligt Postnord måste Amasten på sikt vidta åtgärder för alla cirka 700 lägenheter som bolaget har i Finspång. Postnord har även riktat liknande krav mot andra fastighetsägare i Östergötland.

– Vi vill ha in en plan för vad man tänker göra, sedan har vi förståelse för att det kan ta tid att genomföra det. En lösning är att man sätter in fastighetsboxar i entrén, säger Christian Westerdahl.

Annons

Men Amasten ställer sig frågande till Postnords krav och de påstådda bristerna.

Läs ocksåÄntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

– Som jag ser det är det inga fel på våra fastigheter, det är helt vanliga hyreshus som finns på flera platser, säger Christopher Köhler, teknik- och projektchef på Amasten.

Bolaget har nu kontaktat Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet för Postnord, för att reda ut vilka regler som gäller. Enligt myndigheten måste all post delas ut, men det innebär också att den kan hämtas på ett anvisat ställe. Det finns inte heller något krav på att fastighetsägare måste installera postboxar i entréerna.

Annons

– Vi har inte öppnat något tillsynsärdende, utan vi försöker infomera och reda ut vad som har hänt och vad som gäller formellt. Sedan får vi se vad som händer, säger Pär Lindberg, utredare på Post- och telestyrelsen.

Läs ocksåSBB:s hyresgäster i Ulricehamn: "Skäms när vi får besök"Hyresgäster i Ulricehamn är missnöjda med utemiljön.
Läs också Annelie vill skydda sina barn från grannens misär: "Vi hör henne skrika för sitt liv" Kristerssons löpsteg väckte Mikaela - nu byggs gymmet om efter flera års kamp Kräver skadestånd: "Värden har ignorerat oss"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.