Annons

Helle riskerar att falla när Postnord flyttar brevlådor

Åstorp ”Jag vill ha det som förr”. För hyresgästen Helle Duelund i Åstorp har Postnords nya sätt att dela ut posten skapat ­problem i vardagen. Och hon är inte ensam om att komma i kläm.
En kvinna håller i ett paket och ett dörrhandtag. Postboxar.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Hyresgästen Helle Duelund i Åstorp är inte den enda som har påverkats av Postnords nya sätt att dela ut post.

Just i dag ligger det faktiskt ett paket i den gröna plastlådan, ett par meter utanför dörren till markplanslägenheten. Men sedan den sista mars finns postboxar till de 173 lägenheterna på Ekebrogatan i Åstorp, som posten ska delas ut till i fortsättningen.

– Jag brukar ta tag i det här lilla trädet, säger Helle Duelund, och går på ostadiga ben ut till postlådan och svajar till flera gånger.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Problem med balansen

Hon har problem med balansen, har beviljats färdtjänst och inväntar en neurologisk undersökning. Hennes nya postbox finns ett 50­tal meter bort vid ett sophus, men ska hon vittja den behöver hon hjälp.

– Balder borde hjälpa dem som inte kan gå, säger Helle Duelund.

På köksbordet har hon bland annat ett färdtjänstkort och kallelser till vårdbesök – saker som hon inte vill eller kan få elektroniskt.

Läs ocksåÄntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

Men hyresvärden Balder hänvisar till Postnord, som är den som kan bevilja en postmottagare dispens från att använda postboxarna.

Hyresgästerna på Ekebrogatan i Åstorp är numera hänvisade till centralt placerade postboxar, istället för brevlådorna utanför marklägenheterna.

Här på Ekebrogatan skulle det kunna innebära att brev och paket kom i postlådan, som tidningarna fortfarande gör.

Annons

Enligt nya regler från Post- och telestyrelsen måste Postnord utan extra kostnad erbjuda postutdelning direkt vid dörren till särskilt skyddsvärda grupper, till exempel personer över 80 år eller dem med en varaktig funktionsnedsättning.

Läs ocksåBrevinkasten försvinner – så här kan hyresgäster påverkas av nya postreglerGrafik på brevinkast

Dock är detta något postmottagaren själv måste ansöka om, och samtliga i hushållet måste uppfylla kriterierna.

Gör en bedömning

I Helles fall bor sonen också på adressen – men han är inte alltid hemma.

Enligt Postnord behöver det inte betyda att Helle fortsatt måste vara beroende av sin son.

– Vi ska självklart titta på fall till fall, det är därför viktigt att man kontaktar oss, säger John McCormick vid Utdelningsförbättringar på Postnord.

En kvinna håller i ett paket och samtidigt i en buske.
Postgången. Helle Duelund har svårt att hålla balansen och tar hjälp av ett litet träd, för att inte falla på vägen till eller från postlådan strax utanför entrédörren.

För Helle är självständigheten mer än viktig.

– Att alla handikappade inte kan hämta sin post är nervärderande, säger hon.

Annons

Att det finns en möjlighet till postutdelning vid dörren kände hon inte till, och hon tycker att hyresvärden Balder borde ha upplyst hyresgästerna om detta.

Ska söka dispens

Nu kommer hon i alla fall söka dispensen, även om hon fruktar att processen kommer att bli påfrestande. Egentligen tycker hon att det vore bättre om bostadsbolaget kunde samla ihop alla önskemålen och skicka dessa till Postnord, då detta skulle sätta större press på distributionsföretaget.

– Balder har större makt än vad jag har, säger hon.

Helle Duelund är inte den enda som påverkats av Postnords nya sätt att arbeta.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat blev hyresgäster i Laröd utanför Helsingborg under nio månader utan post, när Postnord och fastighetsägaren inte kunde komma överens. En liknande konflikt hotade postutdelningen i Varberg. Men nu har det kommunala Varbergs bostad gått med på att sätta upp fastighetsboxar i en mindre del av det område som Postnord först krävde.

Fakta: Dispens för nära post

Dispens kan ges till äldre över 80 år och till dem med funktionsnedsättning.

Den som är missnöjd med Postnords beslut kan vända sig till myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS).

Källa: Post- och telestyrelsens hemsida

Läs också Ingen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.