Annons

Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

Halmstad Över tusen paketluckor i över 20 bostadsområden. Nu kan många hyresgäster i Halmstad hämta sina e-beställda paket i kvarteret i stället för hos ett ombud. Systemet testas under ett år.
Foto: Petra Martinsson/ HFAB

I Sverige delades 358 miljoner paket ut förra året, enligt Post- och telestyrelsen. E-handeln har skapat nya vanor som kräver nya lösningar för att ta emot paket.

I Halmstad placerades det under oktober ut så kallade leveransboxar i över 20 bostadsområden. Kommunala bostadsbolaget HFAB samarbetar med Postnord och leveransföretaget Iboxen som bygger en rikstäckande infrastruktur av leveransboxar i Sverige.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi ser det som en smidig lösning. Hyresgästerna kan hämta sina paket nära sina hem och när som helst på dygnet. Det är också hållbart – att i stället för att ta bilen kunna gå eller cykla för att hämta sina paket, säger Per Lidetun, chef för affärsområdet Hem och student på HFAB.

Paketboxar ska finnas i hela Sverige

De så kallade leveransboxarna ska framöver finnas i hela Sverige. Det är i alla fall Postnords vision. Enligt Viktor Rosenqvist, chef för paketboxar vid Postnord, är årets mål 4 000 stycken. Idag har de samarbeten med bland annat MKB i Malmö och Svenska Bostäder i Stockholm.

Postnord Iboxen paketboxar
En box har 16 luckor i olika storlekar. Denna finns nu på Vallåsen i Halmstad.

Konkret funkar det så att den som beställer något över nätet kan välja paketbox som leveransmetod. Paketet levereras till en av boxarnas luckor och beställaren får en avisering. För att öppna luckan legitimerar sig beställaren med mobilt bank-id som finns i Postnords eller Iboxen:s app.

– Vi testar boxarna under ett års tid. Därefter gör vi en utvärdering innan vi bestämmer oss för om vi ska fortsätta samarbetet, säger Per Lidetun.

Förslag på nytt regelverk om postutdelning

Paketboxar är ett sätt att möta den ökade mängden av paket. Också själva postutdelningen påverkas av paketökningen, samt att brev i allt större omfattning digitaliseras. Det finns en så kallad samhällsomfattande posttjänst i Sverige – idag Postnord – som ska säkerhetsställa att alla i hela landet får sin post. Den styrs av ett regelverk.

Annons

Hem & Hyra har skrivit om att Post- och telestyrelsen har lagt ett förslag om ett nytt regelverk för postutdelningen.  Enligt det nya förslaget ska postanordningar kunna placeras 200 meter från bostaden om det behövs för effektivisering eller för att brevbärarens bil ska komma åt lådorna. Branschorganisationen Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen är i sina remissvar samstämmigt kritiska mot förslaget.

Läs ocksåBrevinkasten försvinner – så här kan hyresgäster påverkas av nya postreglerGrafik på brevinkast

Enligt förslaget ska postmottagaren, i detta fall hyresvärdarna, stå för eventuella kostnader som förändringarna innebär vilket kritikerna ifrågasätter. De menar också och att det kan försvåra för äldre som kan ha svårt att gå. Andra remissinstanser ser farhågor med saker som säkerhet, belysning och nedskräpning om posten inte levereras i direkt anslutning till bostäderna.

Risker med nedskräpning kring paketboxar

Enligt HFAB ska det ske kontinuerliga uppföljningar om paketboxarna.

– Vi ser risker med till exempel nedskräpning, klotter och dålig beläggning. Det är en testperiod och blir det inte bra tar vi bort dem, eller flyttar dem till annan plats. Det är nytt för våra bostadsområden och vi har inte mycket erfarenhet.

Läs ocksåFörslag: Du kan få hämta din post 200 meter bort: ”Det drabbar inte minst äldre”

Enligt Viktor Rosenqvist på Postnord är boxarna i dagsläget till för paket. Men redan nästa år ska man titta på om de också kan fungera i postutdelningen. Nu ser man också över om det är möjligt att kunna returnera paket via boxarna. När det gäller skadegörelse eller inbrottsförsök säger han att det inte har varit något stort problem.

– Dels är det svårt att ta sig in i boxarna, man måste bryta sig in, dels måste man veta i vilken lucka paketen finns. Det är heller inga dyrbara saker som levereras på detta sätt.

Annons

App och mobil bank-id

Leveransboxarna står på HFAB:s mark och Iboxen och Postnord betalar anordningarna och sköter underhållet.

– I gengäld får vi deras boxar nära hyresgästerna. Vi kan också använda oss av luckorna för att lämna reservdelar till exempel material eller nycklar till våra hyresgäster eller våra leverantörer, säger Per Lidetun på HFAB.

Den som inte har en app eller mobilt bank-id kan hämta sina paket på vanligt sätt. Inte bara HFAB:s hyresgäster kan använda leveransboxarna utan alla invånare i staden.

Enligt Postnord utökar man nu kontinuerligt antal paketskåp både i storstadsregioner och på landsbygd. Konkurrenten Iboxen skriver på sin hemsida att man är öppen för alla transportföretag och också de kommer att placera ut boxar över hela landet. Man har börjat göra detta i storstäderna och fortsätter i mindre städer och på landsbygden.

Läs också Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.