Annons

Helle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen

Åstorp När Postnord började dela ut breven i fastighetsboxar i stället för i postlådorna blev Helle Duelund utan. Hon har svåra balansproblem och kan inte gå till boxarna. Nu har saken fått sin lösning.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Med hjälp av att hålla sig i ett litet träd kan Helle Duelund, med svåra balansproblem, ta sig till brevlådan utanför dörren. Att ta sig till fastighetsboxarna cirka 50 meter bort är omöjligt.

Nya postregler innebär att Postnord inte längre behöver dela ut posten i lådorna utanför dörren. I stället kan de göra det i fastighetsboxar dit hyresgästerna får ta sig. Så blev fallet i Helle Duelunds radhusliknande kvarter i Åstorp. Men det ställde till det för henne. Hon har svåra balansproblem och kan inte ta sig de 50 meter som det handlar om.

När Hem & Hyra pratade med henne första gången i slutet av april var hon förtvivlad och visste inte vad hon skulle göra eller vart hon skulle vända sig. Hon hade bara ställts inför faktumet att hon inte längre skulle få posten i postlådan. Hon hade pratat med sin hyresvärd men tyckte inte att hon hade fått någon hjälp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nya regler från Post- och telestyrelsen

Enligt reglerna från Post- och telestyrelsen, PTS, måste dock Postnord utan extra kostnad erbjuda postutdelning direkt vid dörren till särskilt skyddsvärda grupper, till exempel personer över 80 år eller dem med en varaktig funktionsnedsättning.

Dock är detta något postmottagaren själv måste ansöka om, och samtliga i hushållet måste uppfylla kriterierna.

Annons

Det sistnämnda blev också problematiskt för Helle då hennes son bor hos henne – han är dock inte alltid hemma. Postnords svar till Helle blev att ändå ansöka om dispens.

Läs ocksåBrevinkasten försvinner – så här kan hyresgäster påverkas av nya postreglerGrafik på brevinkast

– Vi ska självklart titta på fall till fall, det är därför viktigt att man kontaktar oss, sa John McCormick vid Utdelningsförbättringar på Postnord, till Hem & Hyra.

Posten i brevlådan

Nu har Helle sökt och fått dispens – posten ska fortsatt delas ut i hennes postlåda utanför ytterdörren dit hon kan ta sig. Hon är lättad.

Annons

– Det är mycket bra, nu hoppas jag att det ska fungera hela tiden, säger Helle.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Läs vidare: Brevinkasten försvinner – så här kan hyresgäster påverkas av nya postregler

Läs också Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.