Annons

Nybygge i park väcker känslor

Vadstena Det planerade bygget av tre nya hyreshus i Vadstena väcker känslor. Kritikerna menar att den flera hundra år gamla Asylenparken kommer att förstöras.
Foto: Jenny Knutsson
Så här är det tänkt att se ut. Anette Viberg och Sten Gustafsson från VFAB visar modellen av det planerade bygget för Margit Berggren Silvheden, i mitten.

På onsdagskvällen hölls ett andra samrådsmöte om detaljplanen som ska bana väg för kommunala Vadstena Fastighets AB:s nybygge. 80 personer står i kö för de sammanlagt 48 lägenheterna.

Det finns uppenbarligen två läger. På ena sidan de som anser att nya, centralt belägna och tillgänglighetsanpassade lägenheter är nödvändiga för att Vadstenas negativa befolkningstrend ska kunna vändas. Och på den andra de som vill värna den 450 år gamla Asylenparken, som är en av Sveriges äldsta parker.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

– Jag tycker att det är jättebra att VFAB går i bräschen för att bygga nytt, men jag tycker att det är underligt att man vill bygga i en park, säger hyresgästen Lena Rydenlund, som bor i Asylen.

I stället föreslår hon att S:t Persskolan byggs om till lägenheter när skolverksamheten väntas flytta därifrån om några år. Även det huset ligger centralt.

Men VFAB:s vd Lars Larenius menar att det vore slöseri med tid och att det dessutom redan finns andra som är intresserade av att bygga om skolan till bostäder.

Annons
Läs ocksåVFAB:s vd slutar med omedelbar verkan

– Det finns ett jättebehov av centrala lägenheter med hiss, säger han.

VFAB och kommunen hoppas att bygget ska sätta igång en flyttkedja. Att äldre personer som vill lämna sina villor ska välja de nya hyreslägenheterna. På så sätt frigörs villor som barnfamiljer kan flytta in i och staden blir därmed mer attraktiv att flytta till.

– Det är en överlevnadsfråga, menar Lars Larenius.

Läs ocksåVFAB bygger parhus i nytt bostadsområde

De som ogillar tanken på fler bostadshus i parken är bland annat oroliga för att många av de storvuxna gamla lövträden ska försvinna. VFAB har gjort en inventering av trädbeståndet och kommit fram till att föryngring behövs oavsett, men att nio av parkens omkring 200 träd måste tas bort för att lämna plats för husen.

Annons

– Det är en medeltidsstad, ja, men vi kan inte leva kvar i medeltiden, säger Margit Berggren Silvheden, en av Vadstenaborna som kom till samrådsmötet.

Vadstenas stadsarkitekt Tomas Nyström, som är projektledare för arbetet med detaljplanen, påminde åhörarna om att synpunkter måste lämnas in skriftligen för att komma med i det fortsatta utredningsarbetet.

Kommunens ambition är att kommunfullmäktige ska kunna anta en ny detaljplan efter nyår. Ett sådant beslut kan överklagas och det är fortfarande oklart om, och i så fall när, de nya lägenheterna skulle kunna börja byggas.

Fakta: Byggplanerna

VFAB vill bygga 48 lägenheter fördelade på tre huskroppar med tillhörande förrådsbyggnad på respektive gård.
Byggnaderna får fyra våningar och blir 13 meter höga.
Husen ska rymma två- och trerummare som tillgänglighetsanpassas. Bland annat installeras hissar.
Hyrorna beräknas bli omkring 7 000 respektive 8 300 kronor i månaden, beroende på storlek. Siffrorna är preliminära eftersom hyresförhandling ännu inte hållits.

Läs också Badrumslampa för stark - hyresgäst kräver åtgärder Så blev mentalsjukhuset ett populärt hyreshus i Vadstena

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.