Annons

VFAB bygger parhus i nytt bostadsområde

Vadstena Vadstena fastighets AB fortsätter att bygga på Drottningmarken. Bolaget har tilldelats mark med plats för upp till 20 nya lägenheter.
Foto: Jenny Knutsson
Vadstena ska växa söderut och kommunala VFAB vill bygga 18-20 nya lägenheter i parhus på Södra Drottningmarken.

Vadstena kommun vill att staden ska fortsätta växa söderut och för ett tag sedan antogs detaljplanen som möjliggör fortsatt exploatering av det som nu är jordbruksmark. Det nya området kallas Södra Drottningmarken.

Kommunstyrelsen vill se en blandad bebyggelse med olika upplåtelseformer och nyligen beslutades att tilldela kommunens eget bostadsbolag VFAB en del av området genom så kallad markanvisning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Vi har tänkt att bygga radhus som parhus, säger VFAB:s vd Lars Larenius.

Med det menar han att bolaget vill bygga likadant som de radhuslängor som färdigställdes i år och förra året på Drottningmarken, men som parhus i stället.

— Vi har märkt att det är mest attraktivt att bo med hörntomt. Därför bygger vi bara med hörntomt nu, säger han.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Lars Larenius räknar med att det blir något dyrare att bygga på det sättet.

Annons

— Vi får se hur det ser ut när anbuden kommer in, säger han.

För att hålla nere byggkostnaderna och därmed hyresnivån så kommer VFAB att ansöka om statligt investeringsstöd, precis som man gjorde med det förra projektet.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

— Investeringsstöd är nästan en förutsättning eftersom vi bygger ganska stora lägenheter, treor och fyror på 80 till 95 kvadratmeter.

Lars Larenius menar att hyran utan stödet riskerar att bli så hög att lägenheterna skulle kunna bli svåra att hyra ut.

— Ja, det skulle nog kunna bli svettigt för oss. Det är ju precis sådana här projekt som investeringsstödet är tänkt att gå till, för byggande utanför de mest attraktiva lägena där stödet gör att man tippar över så att det ändå blir lönsamt.

Annons

Det är ännu inte klart hur många lägenheter det blir, men enligt Lars Larenius rör det sig troligen om 18-20 stycken.

Kommunen börjar inom kort att bygga gator och dra ledningsnät och Lars Larenius hoppas att husen ska kunna börja byggas nästa sommar.

— Byggtiden är ungefär ett år så i så fall blir det inflyttning 2020, säger han.

Omkring 1 000 hushåll står i VFAB:s bostadskö.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.