HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nytt försök att kasta ut knarklangares mamma

Malmö Han bor hos sin mamma på Rosengård och är kriminell. Nu försöker ägaren Contentus för andra gången få henne uppsagd från lägenheten. Allt motiveras med sonens brottslighet.

Kvinnan har bott på adressen i över tjugo år men i somras försökte värden sätta punkt för det. Uppsägningen var kopplad till hennes ena son. Han sålde knark och var inblandad i tungt kriminella kretsar.

Läs ocksåMamma till hotfull son kan förlora sitt hyreskontrakt – han skrämmer grannarnaKlipp från hotfulla sms och hyresnämnden i Malmö.

Men Contentus slarvade och skickade in sin ansökan till hyresnämnden för sent. Nu gör man ett nytt försök att kasta ut mamman, och sönerna. Värden menar att mamman, som står på kontraktet, är ansvarig för vad sönerna gör i huset och att de har orsakat störningar och inte levt upp till kravet på “sundhet, ordning och gott skick”.

Hyresvärden lutar sin nya ansökan främst på uppgifter från två tingsrättsdomar mot en av sönerna:

  • För två år sedan dömdes han för att ha förvarat flera typer av narkotika i lägenheten och dess förråd. Enligt tingsrätten var det ett langarlager. Han dömdes även för en handgranat i bostaden.
  • I somras dömdes han för något liknande. Ett knarklager i lägenheten och förrådet men även 152 skarpa patroner av olika kalibrar och olovliga explosiva varor. Samt häleri – en stulen cross som stod i förrådet.
Portionsförpackat kokain.

Contentus trycker på att brottsligheten har skett i lägenheten och menar att mamman vid något tillfälle själv har varit misstänkt. Värden oroar sig för att sönerna fortsätter begå brott. Den här gången har ansökan kommit in i tid och nu ska hyresnämnden ta ställning.

Malmöpolisen gjorde för några år sedan en sammanställning av multikriminella personer som ansågs driva på gängbrottsligheten i staden. Listan innehöll 205 figurer som samlat på sig nästan 1 800 domar. Det finns med andra ord gott om personer med en historik som liknar sonens.

Annons

Men vad krävs för en uppsägning? Kan någon som sysslar med grov ekonomisk brottslighet hyra sin bostad? Eller en inbrottstjuv?

Josephine Stensson är jurist på hyresgästföreningen i södra Skåne. Hon menar att det inte finns något juridiskt hinder för att kriminella bor i hyresrätt precis som andra och att det blir en bedömningsfråga.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Ett scenario där en lägenhet i sig har använts för brottslig verksamhet skulle kunna leda till att hyresrätten förverkas. Om det som sker har påverkat omgivningen negativt så det är att betrakta som en störning. Men om värden inte kan visa på brottslig verksamhet, störningar eller någon annan uppsägningsgrund så kan en kriminell hyresgäst få bo kvar om det prövas i hyresnämnden.

Det är ganska komplicerade saker och finns inga enkla svar. Jag har ingen statistik men det är vanligare att hyresvärden anför störningar än brottslig verksamhet, säger hon.

Kommunala MKB är Malmös största hyresvärd med omkring 23 000 lägenheter. Lars-Gunnar Larsson är bolagets juridiska samordnare:

Annons
Läs ocksåMiljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävsEwa Henriksson bor ovanpå ett av gymkedjan Fitness 24/Sevens största gym i Olskroken, Göteborg. Hon störs kraftigt av det svårförutsägbara bullret från gymmet.

Kan man vara kriminell och bo i hyresrätt?

Ja.

När blir det ett problem?

–  När verksamheten stör dina grannar i sådan omfattning att det kan räknas som en störning enligt hyreslagen. Det kan till exempel vara mycket spring men det händer inte så ofta. Det är svårt att styrka att en lägenhet har använts i ett brottsligt sammanhang. Vi har nog inte haft något sådant fall.

Läs också Gjutjärnskanoner, brand och vapenverkstad – nu vräks mannen Gymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.