Annons

Ödehusen blev nya lägenheter

Valdemarsvik Övre Norrbacka ansågs länge dömt till rivning, men nu väcks bostäderna åter till liv. När Anneli Nöid flyttade in blev hon första hyresgästen på nästan tjugo år.
Övre Norrbacka
Foto: Jenny Knutsson
"Det är ju så här man ska göra, ta vara på lägenheter i stället för att riva, det är ju hållbart", säger Anneli Nöid.

Utsikten och närheten till naturen. Det lockade Anneli Nöid att tacka ja till den nya tvåan på Övre Norrbacka. I somras flyttade hon in och blev första hyresgästen i kvarteret som stått tomt sedan 2002.

– När jag kom hit så kände jag direkt, så här vill jag bo. Högst upp och med utsikten från balkongen. Jag trivs jättebra. Naturen här är fantastisk, det är som en trollskog här ute, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Övre Norrbacka i Valdemarsvik har mest varit känt som en spökstad. Efter många års förfall trodde nog många att en rivning var den enda tänkbara lösningen för de 130 lägenheterna. Men ägaren Fogelvik fastigheter gav inte upp hoppet om att ödehusen kunde räddas.

Niklas Andersson hoppas kunna rusta alla hus i kvarteret.

– De är väldigt välbyggda och betongstommarna är i gott skick. Vi har bara väntat på den rätta tidpunkten för att dra igång, säger Niklas Andersson, teknisk chef på Fogelvik fastigheter.

Efter en ökad efterfrågan på lägenheter beslutade sig hyresvärden för att satsa. För tre år sedan inleddes en totalrenovering av två hus där i princip allt invändigt revs ut. Även planlösningarna ändrades för att kunna skapa 24 lägenheter i olika storlekar.

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Valdemarsvik

– Kostnaden ligger på ungefär hälften mot priset för att bygga nytt. Det är tack vare att vi kunnat återanvända stommarna och göra en del jobb i egen regi, förklarar Niklas Andersson.

Annons
Två av de åtta husen har renoverats på Övre Norrbacka.

Men projektet har inte varit problemfritt. Inflyttningen har försenats flera gånger, bland annat har det tagit tid att få hissarna godkända. För Anneli Nöid innebar det att hon fick flytta fram sin flytt tre gånger.

– Det blev lite stressigt. men Fogelvik kunde erbjuda mig en ersättningslägenhet om jag behövde tills allt klart. De har varit väldigt tillmötesgående och hjälpsamma mot mig, säger hon.

Läs ocksåInflyttning dröjer i Övre Norrbacka

Hyresnivån fick henne först att tveka till att tacka ja. Tvåan är på 76 kvadratmeter och har en hyra på 7 790 kronor i månaden. Hyrorna har inte förhandlats med Hyresgästföreningen, då det saknas en sådan överenskommelse för kvarteret med hyresvärden.

– Det kändes lite mycket, men jag bor kvar här så länge jag känner att jag har råd, säger hon.

”Jag tycker det är trivsamt, man bor så nära naturen”, säger Anneli Nöid.

De första månaderna har hon bott helt ensam i området. Uppsatta namn i trapphuset skvallrar om att fler hyresgäster är på väg att flytta in.

Det är inte läskigt att bo här helt själv?
– Jag är lite mörkrädd, men värden har satt upp fönsterlampor i de tomma lägenheterna för att det ska se lite hemtrevligt ut. Det känns inte obehagligt, jag är mer rädd för att möta vildsvin än en människa.

Annons

Från hennes köksfönster syns de orenoverade grannhusen som ännu står igenbommade och öde.

– Det stör inte mig. Här ser det inte så ruffigt ut, det är väl lite mer spännande bara.

Anneli Nöid flyttade in i juni i år som den första hyresgästen i de renoverade husen.

Enligt Fogelvik har en handfull lägenheter hyrts ut hittills trots minimal marknadsföring. Under hösten är planen att påbörja renoveringen av ytterligare två hus.

– Där kommer vi inte göra lika stora ingrepp och då kommer vi kunna hålla lägre hyror. Målet är att vi på sikt ska göra iordning alla husen här ute, säger Niklas Andersson.

Läs också Rustade bostäder ska visas upp Ödehus rustas till nya bostäder Här satsas på nya balkonger

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.