Annons

Ödehus rustas till nya bostäder

Valdemarsvik Hyreshusen i Övre Norrbacka kan fortfarande räddas trots att de har stått tomma i 15 år. Nu satsar hyresvärden Fogelvik på att rusta upp området till bostäder igen.

Övre Norrbacka ligger naturnära på en höjd strax norr om Valdemarsvik centrum. Området med cirka 120 lägenheter uppfördes i början av 1970-talet, men har stått tomt och öde sedan flera år. Under 1990-talet användes husen till flyktingboende och omkring 2002 flyttade de sista hyresgästerna ut i samband med att den tidigare fastighetsägaren gick i konkurs.

Den nuvarande ägaren Fogelviks fastigheter har haft planer på att rusta upp och hyra ut husen igen, men idéerna har varit svåra att förverkliga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi började att renovera ett av husen 2005, men sedan kom finanskrisen 2008 och sedan dess har vi haft husen i malpåse, säger Niklas Andersson, teknisk chef på Fogelvik fastigheter.

Ett annat hinder för upprustning har varit att Valdemarsvik under många år haft ett överskott på bostäder och en negativ befolkningsutveckling. Men det senaste året har trenden vänt och efterfrågan på lägenheter har ökat. En situation som enligt Fogelvik gör att de vågar satsa på en renovering av Övre Norrbacka.

– Det är jätteroligt att det här blir av nu. Vi har sett att efterfrågan på bostäder har ökat så vi både tror och hoppas att det här ska funka, säger Isabelle Wikner, vd för Fogelvik fastigheter.

Annons
Läs ocksåBostadsbolag vill hyra ut ödehus för att rädda landsbygden i norr

Två av hyreshusen kommer nu att rustas upp och skapa 24 nya hyreslägenheter i form av tvåor och fyror. Bland annat kommer hissar att sättas in och planlösningen ändras med bland annat större boytor.

–Allt ytskick invändigt rivs ut ned till stommen, det blir bara ett skal kvar. Alla kök, badrum, golv, fönster och dörrar sätts in nytt, säger Niklas Andersson.

Enligt Fogelvik är det fullt möjligt att göra bostäder av husen igen trots att de stått öde under så lång tid.

Läs ocksåÖdehusen blev nya lägenheterÖvre Norrbacka

– Vi har sett husen som en outnyttjad resurs. Husen är välbyggda och har en bra stomme som klarat sig bra. Hade de varit byggda i trä, så hade det sett annorlunda ut. Vi har också haft tillsyn av husen och taken under alla år, säger Niklas Andersson.

Annons

Arbetet påbörjades i somras och drivs till stor del i egen regi av hyresvärden. Målet är att de första bostäderna ska stå klara för inflyttning till sommaren 2018. Men alla detaljer såsom hyresnivåer och vad som ska hända med resten av området är ännu inte klart.

– Det finns lite olika idéer om att något hus kanske kan bli trygghetsboende, något kanske rivs eller kan bli bostadsrätter. Det är något vi ska titta på. Under våren ska vi bland annat se över den yttre miljön och göra i ordning den, förklarar Niklas Andersson.

Fakta: Övre Norrbacka

• Området med cirka 120 lägenheter uppfördes 1971–1973 av kommunägda Valdemarsviks Bostads AB.
• De sista hyresgästerna flyttade ut 2002, sedan dess har området stått öde.
• Fogelvik har påbörjat en upprustning av två hyreshus med 24 lägenheter. Planerad inflyttning är satt till sommaren 2018.

Läs också Så höjs hyrorna i Valdemarsvik Inflyttning dröjer i Övre Norrbacka Rustade bostäder ska visas upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.