Annons

Så höjs hyrorna i Valdemarsvik

Valdemarsvik Hyrorna i Valdemarsvik höjs med två procent under nästa år. Bland annat på grund av höjda taxor för renhållning och vatten och avlopp.
Foto: Jenny Knutsson
Fogelvik är en av hyresvärdarna i Valdemarsvik som höjer hyrorna.

Under 2018 höjdes hyrorna med mellan 0,95 och 1,2 procent i Valdemarsvik beroende på vilken förvaltningskvalitet som hyresvärden bedömdes erbjuda sina hyresgäster. Men inför 2019 önskade hyresvärdarna få mer och begärde en höjning av hyrorna med 3,1 procent.

— Grunden till yrkandet är att vi ser ökade kostnader framöver och att det blir en realsänkning om vi inte får en bättre kostnadstäckning, säger Marcus Johansson, affärsutvecklare på Fastighetsägarna Mittnord, som företräder flera privata hyresvärdar i Valdemarsvik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Hyresgästföreningen höll inte med och ansåg att den begärda höjningen låg för högt.

— Jag tycker en sån nivå är orimlig utifrån vilken kostnadsutveckling som finns på orten. Men också utifrån en rimlighetsaspekt för hyresgästerna, säger Joel Jonsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i Linköping.

Efter förhandlingar kom parterna överens om en höjning med 2 procent. För en hyresgäst som i dag har en hyra på 5 000 kronor innebär det ett påslag på cirka 100 kronor i månaden. De nya hyrorna börjar gälla från årsskiftet och berör hyresgäster hos Fogelvik, Guldnyckeln, Dapo Real Estate och Berg & Co.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2019 i Östergötland

— Vi kan se att det finns kostnadsuppgångar när det gäller exempelvis administration, taxor och byggnadspriser. Det som sticker ut är taxorna för vatten och avlopp samt renhållning, där det blir höjningar. Det finns en rimlighet i den nya nivån utifrån de här kostnadsökningarna, säger Joel Jonsson på Hyresgästföreningen.

Den här gången får alla hyresvärdar samma höjning oavsett förvaltningskvalitet.

— Förvaltningskvalitet har inte varit uppe som någon fråga i årets förhandlingar. Men min ambition är att vi ska ta upp det igen framöver, säger Joel Jonsson.

Läs ocksåNu gör Liedholms hus comeback

Fastighetsägarna är dock inte nöjda med resultatet kring nästa års hyror.

— Vi kunde inte acceptera något som var lägre, men två procent räcker inte till för att klara kostnadsökningarna. Har man inte tillräckligt med pengar så får man hålla igen på något, säger Marcus Johansson på Fastighetsägarna Mittnord.

Annons

 

 

 

Läs också De förhandlar grannarnas hyror Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år Ödehusen blev nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.