Annons

Ökad kriminalitet i Storvreten – tryggare i Tensta

Stockholm Tryggare i Tensta och Smedby. Men ökad kriminalitet i Storvreten och Jordbro. Polisens lista över utsatta bostadsområden innehåller flera områden i Stockholm. I Botkyrka satsas 70 miljoner på att lyfta problemområden.
Foto: Kenneth Samuelsson
Chris Österlund, vd på Botkyrkabyggen, satsar 10,5 miljoner på att öka tryggheten i Storvreten.

Låt oss börja med den positiva nyheten. Sedan Polisen första gången publicerade listan över utsatta områden i Sverige 2015 har situationen generellt utvecklats i rätt riktning. Enligt den nya listan är 60 områden så kriminellt belastade att de hamnar på listan över utsatta eller särskilt utsatta områden. Att jämföra med 61 områden 2017.

Ur ett Stockholmsperspektiv är det positivt att situationen i Smedby i Upplands Väsby har förbättrats så mycket att de lämnat listan. Utvecklingen pekar också i rätt riktning i Husby, Rinkeby, Tensta i Stockholm och Skogås och Vårby i Huddinge.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I den negativa vågskålen ligger att Storvreten i Tumba har lagts till listan på utsatta områden. Därtill har kriminaliteten ökat i såväl Hovsjö och Fornhöjden i Södertälje och Rissne/Hallonbergen i Sundbyberg. Dessa bedöms som riskområden som kan bli nästa särskilt utsatta områden om inget görs. Utvecklingen går också åt fel håll i Ronna/Lina/Geneta i Södertälje och i Jordbro i Haninge.

Ett av bostadsbolagen som har flera av sina bostadsområden på listan är Botkyrkabyggen. Chris Österlund vd på Botkyrkabyggen gick nyligen ut och berättade att bolagets mål är att Alby, Fittja och Norsborg, ska bort från Polisens lista över särskilt utsatta områden senast 2025.

Hon har inga synpunkter på att Polisens lista med utsatta områden i Botkyrka nu utökas med Storvreten i Tumba där bolaget har hyresrätter.
– Nej, vår kurs ligger fast att Alby, Fittja och Norsborg ska bort från listan över särskilt utsatta senast 2025 och att tryggheten i alla våra områden ska öka med fem procent till 2020. Vi kommer också att ha fler trygghetsvandringar under 2019, säger hon.

Annons
Läs ocksåBotkyrkabyggen: utsatta områden ska bort från lista 2025

Hur ska ni jobba för att öka tryggheten och få bort dem från listan?
– Vi har fått 70 miljoner av Boverket för att förbättra utemiljön i våra områden och sedan samarbetar vi med Polisen och kommunen, träffas varje vecka och gör saker ihop och var för sig.

Vad ska ni specifikt göra i Storvreten?
– Vi kommer att satsa totalt 10,5 miljoner på utemiljön, bland annat en multisportarena för ungdomar, bättre belysning, växtlighet och att fräscha upp och skapa platser där hyresgästerna kan träffas utomhus, säger hon.

Hur går arbetet för att få bort områdena från listorna?
– Det går i rätt riktning, men vi har mycket kvar att göra innan det är klart.

Läs ocksåKriminella styr i bostadsområden

När Kahan Allbäck, gruppolischef i Botkyrka började som polis i Botkyrka var Storvreten betydligt lugnare än norra botkyrka. Men så är inte fallet idag enligt Kahan Allbäck själv uppvuxen i Storvreten som menar att området har varit på väg in på listan över utsatta områden sedan flera år.
– Storvreten har haft problem under flera år med ökad otrygghet, organiserad brottslighet och socioekonomisk problematik vilket har lett till att de hamnade på listan nu. Det har blivit mycket värre sedan jag växte upp där, säger han.

Annons

Han ser det ändå som positivt att området nu kommit in på listan eftersom det innebär att det läggs ökade resurser för att minska problemen och öka tryggheten.
– Vi kommer att jobba mycket med förebyggande arbete mot ungdomar och slå hårt mot den organiserade brottsligheten.

Blir det fler kameror och poliser?
– Det vet jag inte. Vi ska ha samråd med andra samhällsaktörer och ta fram en handlingsplan och det u är det oklart om fler poliser eller kameror kommer att vara en del av den handlingsplanen.

Läs också Experimentet Gårdsten - framgång eller intrång? Allt färre brott i utsatta områden Här har kriminaliteten tagit över Skottlossningar ökar i utsatta bostadsområden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.