Annons

Smedby borta från polisens lista över utsatta områden

Upplands Väsby Smedby i Upplands Väsby har tagits bort från polisens nya lista över utsatta områden. "Hyresgästerna har en stor del i att området blivit tryggare", säger Peyman Rezapour, bosocial chef för Väsbyhem.
Foto: Väsbyhem
Smedby i Upplands Väsby finns inte längre med på polisens lista över utsatta områden. Väsbyhem hyr ut radhus i området.

Idag meddelade polisen sin nya lista över så kallade utsatta områden i Sverige. I Stockholm har området Smedby i Upplands Väsby tagits försvunnit från listan och klassas inte längre som ett utsatt område.

Peyman Rezapour, bosocial chef för Väsbyhem, tror att hyresgästerna har en stor del i att Smedby tagits bort från listningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Väsbyhem har alltid jobbat med trygghetsfrågor men sedan förra året har vi utgått ännu mer från vad hyresgästerna tycker, säger han.

Väsbyhem bildade en bostadssocial grupp i april förra året. Peyman Rezapour anställdes som chef vid starten. Gruppen fokuserar på sociala frågor bland hyresgästerna och har i uppdrag att bidra till att skapa trivsel och utveckla bostadsområden med fokus på social hållbarhet.

Annons

– Vi har satsat mycket på trafiksäkerhet och på utemiljö med ökad belysning, både allmänbelysning i garage till exempel och trivselbelysning, som att belysa ett träd eller en pulkabacke, säger Peyman Rezapour.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Han är övertygad om att ett bostadsbolag kan vara med och vända utvecklingen i ett socialt utsatt område.

– Vi ordnar sommarkollo i Smedby för våra hyresgäster och i sommar erbjuder vi 50 sommarjobb till ungdomar. Det sociala är också en viktigt del av det trygghetsskapande arbetet, vi ordnar gårdsgrillningar så hyresgästerna får träffas, vilket ökar trivseln. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra, och vi jobbar hela tiden på att bli bättre.

Väsbyhem samarbetar med Stena Fastigheter som också har hyreslägenheter i Smedby.

Annons
Läs ocksåStorsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitetEn polisklädd man, sedd lite underifrån, gestikulerar medan han talar. Bilden är tagen utomhus framför ett flerbostadshus. Uppe i ena hörnet syns en av polisens bevakningskameror.

– Vi arrangerar bland annat Smedbydagen och har samarbete med en Frisk Generation, säger Peyman Rezapour.

Storvreten i Tumba i Botkyrka kommun är ett område som lagts till på listan över utsatta områden.

Läs också Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Villabarnen har färre hål i tänderna – men det går åt rätt håll i Vivalla Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.