Annons

Olika lösningar på bostadsbrist för unga

Nyheter Marknadshyror, bättre konkurrens och färre byggnormer var några av de förslag som dök upp när bostadsbristen för unga debatterades under Almedalsveckan.​
Debatter under politikerveckan  i Visby är ofta sömniga tillställningar där paneldeltagarna i stort sett är överens och dunkar varandra i ryggen.
Så var det inte när bostadsbristen för unga debatterades på Hyresgästföreningens seminarium. Illmar Reepalu, Sveriges kommuner och landsting, Björn Wellhagen, Sveriges byggindustri, Elsa Reimerson, jagvillhabostad.nu, Niklas Wykman, Moderata ungdomsförbundet, Kurt Elisasson, Sabo och Barbro Engman, Hyresgästföreningen, hade ofta olika uppfattningar om hur de 640 000 ungdomar mellan 15 och19 år ska hitta någonstans att bo.
 
Niklas Wykman vill se marknadshyror och en skiljelinje mellan bostadspolitik och socialpolitik.
– Andra fria marknader fungerar bra. Klädvarukedjor eller livsmedelsbutiker är inte skyldiga att ta ett socialt ansvar.
Hans bordsgranne Illmar Reepalu kontrade med att bostaden inte är som att handla bacon. Den är viktigare än så. Det argumentet mötte Niklas Wykman med att de som förespråkar att bostads- och socialpolitik hör ihop borde gilla hur det är i dag. Exempelvis Actas skandalomsusade lägenheter i Herrgården i Malmö, som invaderats av kackerlackor. Det fick Illmar Reepalu att ilskna till:
– Acta är inte social bostadspolitik, det är brist på sådan. Tidigare fanns en lagstiftning som gjorde det möjligt att säga nej till oseriösa värdar med kortsiktiga ekonomiska intressen, men den har tagits bort.
 
Björn Wellhagen såg en effektivare plan- och bygglovsprocess och friare hyressättning som den främsta medicinen för fler bostäder åt unga. Han tyckte också att man inte ska låsa fast sig vi hyresrätter med kontrakt som gäller till vidare. Sveriges byggindustrier vill göra det möjligt med hyresbostäder som hyrs under en begränsad till en fastställd hyra.
Friare hyressättning var inget som Barbro Engman satte sin tilltro till.
– I dag råder det fri prissättning på bostadsrätter. Det borde i sådana fall leda till att det i dag byggs en massa billiga bostadsrätter. Så är det inte. Staten borde i stället skapa neutralitet mellan upplåtelseformerna och det måste bli bättre konkurrens inom byggsektorn.
Sabos Kurt Eliasson blickade bakåt och konstaterade att det fanns tre orsaker till att byggandet inom de kommunala bolagen halverats de senaste åren: skenande byggpriser, stigande räntor och borttagna bidrag till byggande av hyresrätter.
Elsa Reimerson från jagvillhabostad.nu, sköt in sig på att parkeringsnormerna i storstäderna i dag fördyrar bostadsbyggandet enormt och rimmar illa med både miljömål och efterfrågan. Exempelvis har Stockholms innerstad en norm på omkring en parkeringsplats per nyproducerad lägenhet.
Och på den punkten tycktes debattdeltagarna i stort sett vara överens ­­– inte minst Illmar Reepalu.
– Skulle en parkeringsplats i storstäderna bära sig skulle den gå på omkring 2 500 kronor i månaden. Det vill ingen betala. I stället tas kostnaden ut på alla hyresgäster.
 

Annons
Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.