Annons

Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Helsingborg När hyresvärden fick tips om att hyresgästen inte bodde i sin lägenhet undersökte de saken. Det ledde till en annan adress och när de plingade på där öppnade mannen utan byxor. Nu förlorar han sitt hyreskontrakt.
En hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.
Foto: Anna Rytterbrant

Mannen har bott i lägenheten i Helsingborg i över tio år. I februari förra året blir det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem kontaktat av en granne som berättar att hen misstänker att mannen inte bor i lägenheten och att där i stället fanns en man i 45-årsåldern.

Hyresvärden tar misstankarna på allvar och skickar samma dag ett brev till hyresgästen med uppmaningen att säga upp sin lägenhet. När han inte gör det blir han uppsagd i mars, uppger Helsingborgshem för hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgäster blir uppmanade att tipsa

Flera bostadsbolag har de senaste åren systematiskt arbetat mot olovlig uthyrning i andra hand. Helsingborgshem började ett sådant arbete runt 2015 och varje år upptäcker de fler fall. Förra året blev det rekord när 94 hyresgäster blev av med sina kontrakt.

Hyresgäster uppmanas att tipsa om misstankar om att grannar hyr ut i andra hand utan tillåtelse.

Annons

Fotografera genom fönster, granska elförbrukning eller registrera inpassering med hjälp av taggar. Det är några av de metoder som värdar använder i jakten på svartuthyrare, visar Hem & Hyras granskning från i mars i år. 

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

I Helsingborg besöker hyresvärden hyresgästen på vårvintern 2023. De plingar på men ingen öppnar. Dock bekräftar några grannar misstankarna om att hyresgästen inte bor där. De får också reda på att han istället ska leva tillsammans med sin fru på en annan adress  – så dit åker värden några dagar senare.

På väggen en tavla med hyresgästen och frun

När de knackar på dörren här är det hyresgästen som öppnar – och han har inga byxor på sig. Enligt Helsingborgshem har han sovit där. I hallen finns saker som tyder på att han är där längre perioder. På väggen hänger en tavla på hyresgästen och hans fru.

Helsingborgshem driver ärendet till hyresnämnden som nu har kommit med ett beslut. Enligt hyresnämnden talar Helsingborgshems vittnesmål för att hyresgästen inte har bott i sin lägenhet utan det har någon annan gjort. Hyresgästen själv kom inte till förhandlingen och har heller inte på något annat sätt förklarat sig.

Annons
Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att ”vid en samlad bedömning” har hyresgästen inte bott i lägenheten utan upplåtit den i andra hand. Det har varit frågan om en otillåten andrahandsupplåtelse.

Mannen förlorar sitt hyreskontrakt.

Läs också Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.