Annons

Övervakningskamera filmade sonen ta droger – nu vill värden vräka småsyskonen

Hallsberg "Straffa oss inte för brott vår son begått", vädjar en familj med minderåriga barn till sin hyresvärd. Sonen har fångats av hyresvärdens övervakningskamera i färd med att ta droger. Och trots att föräldrarna tagit avstånd från sonen, vill värden vräka dem.
En kameraövervakningskylt och händer som river ett kontrakt
Foto: Petra Martinsson/ Gry Ellebjerg
Familjen sägs upp efter att den äldsta sonen filmats i trapphuset i färd med att ta droger.

I ett förtvivlat brev och en bunt handlingar till hyresnämnden rullas historien upp. Historien om föräldrarna som säger sig tagit avstånd från sin äldste son i ett försök att få ha kvar hyreskontraktet. Historien om ett gäng unga män som tar droger och stör grannar. Den där inte rätt och fel är enkelt att avgöra.

Det var vårvintern 2021 som hyresvärden Hallsbergs bostadsstiftelse, Hallbo, första gången kontaktade familjen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I brevet till familjen skriver Hallbo att personer uppehåller sig i källaren till huset där familjen bor. Personerna lämnar kvar spyor, fimpar och foliepapper. Med hjälp av en övervakningskamera identifierade Hallbo en av personerna som familjens äldsta son.

Sonen var vid tillfället närmare 20 år och bodde fortfarande hemma hos sina föräldrar och sina då tre minderåriga småsyskon.

En ikon på ett bord och en bok.
Hyresvärden vill vräka barnfamiljen sedan den äldsta sonen använt droger och stört i fastigheten.

Narkotiska preparat

”Av skräpet och filmerna vi sett har vi gjort bedömningen att de använder sig av narkotiska preparat, vilket är brottsligt”, skriver Hallbo. Kontraktet kan sägas upp om problemen inte upphör omedelbart.

Hyresvärden kallar hyresgästerna till möten. Och efter det verkar situationen ha förbättrats. I varje fall under en tid. För ett år senare blir det problem igen. Först vårvintern 2022: ”Unga män uppehåller sig längst upp i trapphuset, där de använder droger/säljer droger, röker, skräpar ner och är högljudda”.

Och sedan, tredje gången gillt: i februari i år sägs familjen upp av Hallbo mer eller mindre på stående fot. Familjen får 26 dagar på sig att finna en ny bostad. I brevet står det att ”lägenheten är förverkad på grund av brottslig verksamhet”.

Lägenheten är förverkad

Carl Henrik Lindmark

Carl Henrik Lindmark är jurist på Hyresgästföreningen i Örebro förklarar skillnaden mellan vanlig uppsägning och förverkande:

Annons

– Är en lägenhet förverkad upphör avtalet att gälla omedelbart. Det hänger på vad hyresvärden kan bevisa – har de stark bevisning kan de gå hårdare fram. Men då ska det vara väldigt allvarliga saker, säger han men poängterar att han dock inte läst in sig på just det här ärendet.

När familjen bestred förverkandet sa Hallbo i stället upp lägenheten, med de vanliga tre månadernas uppsägningstid.

Ringa narkotikabrott

Sonen är dömd för ringa narkotikabrott vid två tillfällen, men inget av tillfällena gäller händelser i närheten av bostaden. Han är också dömd för stöld och våld mot tjänsteman.

– Sonen har försatt oss som familj i mycket problem till följd av sitt missbruk. Han får inte komma hem till oss längre eftersom hans missbruk är skadligt för våra yngre barn att bevittna och han har skapat problem i hyreshuset, skriver föräldrarna i ett brev till hyresnämnden.

”Straffa oss inte”

I samma veva som förverkandet kom, i februari i år, flyttade den vuxna sonen till en annan ort. Men kvar bor två minderåriga barn och ett barn över 18.

Föräldrarna skriver i brevet att barnen mår så dåligt att skolorna hört av sig med frågor om deras mående.

Läs ocksåTidöpartierna vill att föräldrar till barn som begår brott ska kunna vräkasGunnar Strömmer, moderat justitieminister

– Vi ber er att inte straffa oss som familj för de fel och brott som vår äldsta son tidigare begått. Vi som familj behöver bo kvar i vår lägenhet. Våra övriga barn har inte stört eller skapat oro i hyreshuset.

Annons
En silverbricka med te och kaffekopp på ett svart bord.
Familjen har bott i lägenheten sedan 2016, om en vecka ska hyresnämnden avgöra om de får bo kvar.

 

I brevet förklarar föräldrarna att de förskjutit sonen och sagt till honom att han inte är välkommen hem längre.

Läs ocksåDebattstorm efter vräkning av föräldrar till kriminell: "En typ av kollektiv bestraffning"

– Det är svårt förälder att göra det, skriver de i brevet.

Hyresgästföreningens Carl-Henrik Lindmark säger att man som hyresgäst har stort ansvar även för sina besökare som gästar fastigheten.

– Grannar vill så klart inte ha en knarkarkvart i trapphuset och man måste gå ganska långt som hyresgäst och visa att gjort allt i sin makt för att avvisa en svans av människor som stör. Men om det stämmer att sonen flyttat och inget hänt sedan dess – skulle det kunna ses som att de vidtagit rättelse. Då räcker det i allmänhet inte för uppsägning. Men det ska ju ändå prövas, man vet inte förrän man har alla fakta på bordet, säger han.

Hallbos vd Peter Sjerling vill inte låta sig intervjuas före ärendet varit uppe i hyresnämnden i mitten av september.

Fakta: förverkande eller uppsägning - vad är skillnaden?

Vanligtvis gäller tre månaders uppsägningstid för hyresavtal. Men vid förverkande kan avtalet dras tillbaka tidigare.

Det kan gälla en hyresgäst som inte betalar hyra eller använder lägenheten för brottslig verksamhet eller till exempel hyr ut sin lägenhet olovligt i andra hand.

Då är hyresgästen skyldig att flytta direkt utan uppsägningstid.

Förverkande är dock ovanligt eftersom de oftast resulterar i en domstolsprocess.

Läs också Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.