Annons

Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000

Stockholm Hyresgästen Peter Skogh har fått en viss upprättelse men är inte nöjd. I 28 år betalade han hyra för en yta som inte finns – motsvarande ett sovrum. När hyresvärden Polstjärnan som ägs av Byggnads och Kommunal vägrade betala tillbaka pengarna stämde han dem. Efter förlikning får han tillbaka 90 000 kronor.
Peter Skogh och ett hus
Foto: Privat/ Kenneth Samuelsson
Hyresgästen Peter Skogh på Rehnsgatan 3 vill ha tillbaka alla pengar han har betalat för mycket i hyra under 28 år , men även en ursäkt.

Peter Skoghs kamp mot sin hyresvärd har tagit både på krafterna och kostat pengar. Hem & Hyra har tidigare skrivit om att han av en slump var inne i en grannes lägenhet och då upptäckte att han betalade högre hyra än grannen – trots att han har mycket mindre lägenhet.

Då rullades en historia upp där det avslöjades att han betalat för hög hyra i 28 år. Han betalade hyra för 85,5 kvadrat men en mätning visade att lägenheten i själva verket var 72 kvadratmeter, han betalade alltså hyra för en yta som motsvarar ett sovrum som han aldrig haft.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Betalat för hög hyra sedan 1994

Men när han krävde tillbaka pengar av hyresvärden så var det stopp. Det slutade med att han stämde sin hyresvärd, Byggnads och Kommunals fastighetsbolag, Polstjärnan, vid Stockholms tingsrätt. Han har betalat för hög hyra sedan 1994, men eftersom man bara kan kräva tillbaka fordringar tio år tillbaka i tiden krävde han att få tillbaka den hyra han har betalat för mycket mellan 2012 – 2022, 200 000 kronor.

Enligt det felaktiga hyreskontraktet från 1994 är Peter Skoghs lägenhet 85,5, något som inte visade sig vara sant.

Nyligen nåddes en förlikning med Fastighetsbolaget Polstjärnan som ägs av fackförbunden Byggnads och Kommunal.

– Jag krävde tillbaka 200 000 för den hyra jag betalat för mycket plus ränta, men efter flera turer slutade det med att jag fick jag 90 000 kronor. Den lille mannen har vunnit en delseger mot etablissemanget. Men jag har bara fått en del av det jag har betalat för mycket i hyra och är inte alls nöjd, säger han.

Läs ocksåPeter betalade för hög hyra i 28 år – värden vägrar betala tillbakaPeter Skogh och ett hus

Men om du inte är nöjd, varför lät du inte det gå till rättegång och försökte få mer?

– Jag kände mig tvingad att ta den här summan eftersom jag inte visste helt säkert att jag skulle vinna. Jag är pensionär och skulle inte ha råd att förlora och betala kanske över 100 000 i rättegångskostnader, säger Peter Skogh.

Annons

Han tycker det är otroligt illa skött av hyresvärden.

Läs ocksåFlyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

– Jag tycker fortfarande att det är så jäkla dåligt att två fackförbund beter sig så här. De borde betalat tillbaka allt jag betalat för mycket under alla år, säger han.

Fackordförandena vill inte svara på frågor

Efter förlikningen har han mejlat till både ordförande i Byggnads och Kommunal och berättat vad som hänt.
I mejlet vädjar han till de båda ordförandenas moral och skriver att han har betalat flera hundra tusen kronor för mycket i hyra.

– Jag skrev att jag tycker att de borde kompensera mig med mer än de 90 000 kronorna jag fick i förlikningen men jag fick inte ens ett svar från någon av dem, det är så dåligt, säger han.

Hem & Hyra har mejlat till pressansvariga på Byggnadsarbetarförbundet och Kommunalarbetarförbundet och bett dem, i egenskap av fastighetsägare, kommentera Peter Skoghs kritik mot hur ärendet har hanterats.

Vi har också frågat hur Johan Lindholm, ordförande i Byggnads och Kommunals ordförande Malin Ragnegård, ställer sig till Peter Skogs krav på ytterligare kompensation.
Presskontakterna på de båda fackförbunden skriver att de avböjer att kommentera. ”Parterna har nått en förlikning och vi hänvisar alla frågor i ärendet till Polstjärnan” är beskedet från pressavdelningarna.

Annons

Kovänder – lägenhetskontrakt har sannolikt förväxlats

Hem & Hyra har bett om en kommentar av Michael Skogqvist, fastighetschef på Fastighetsbolaget Polstjärnan, som ägs av Byggnads och Kommunal, och som i sin tur äger Peter Skogs hyreshus.

”Det var en bra förhandling som jag tror bägge parter är nöjda med. Det mest sannolika är att lägenheten förväxlats med grannlägenheten någon gång långt tillbaka i tiden. Ett misstag som nu rättats till. I övrigt kommenterar vi inte ärendet ytterligare”, skriver han i mejlet.

När Hem & Hyra skrev om Peter Skogh i november var tongångarna annorlunda från fastighetsägarens jurist, ”Det finns från Hyresvärdens sida ingen anledning att anta att lägenheterna är förväxlade”, skrev ombudet i ett brev.

Hem & Hyra har också bett Michael Skogqvist att svara på varför Polstjärnan inte betalade tillbaka alla pengar Peter Skogh har betalat för mycket i hyra genom åren.

”Ärendet har haft sin juridiska gång, och efter förhandlingar har vi nått en förlikning som båda parter skrivit under. Därmed har vi enats om att avsluta ärendet. Det beslutet är det vi har att förhålla oss till och vi avböjer att ytterligare kommentera ärendet”, svarar han i ett mejl.

Läs också Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Hyresgäst fick tillbaka 100 000 kronor på hyran: ”Händer nu och då”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.