Annons

Platen lät kontrollera 5 200 adresser

Motala Bor du hos Platen i Motala? Då har hyresvärden kollat upp vilka som är skrivna i din lägenhet hos folkbokföringen. Fem fall av otillåten andrahandsuthyrning avslöjades.
Foto: Jenny Knutsson
Ulf-Henrik Östlund är inte förvånad över att flera fall av svartuthyrning avslöjades.

Liksom flera andra hyresvärdar i länet misstänker Bostadsstiftelsen Platen att en del av deras lägenheter hyrs ut svart i andra hand. För att försöka kartlägga omfattningen lät Platen folkbokföringen hos Skatteverket ta fram uppgifter om vilka personer som är skrivna på respektive lägenhet. Samtliga stiftelsens 5 200 vanliga hyreslägenheter kontrollerades och resultatet levererades till Platen i form av utskrivna listor.

Personalen upptäckte 25 fall där till synes onaturligt många personer var skrivna på samma adress eller där den som står för hyreskontraktet inte var folkbokförd där.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– 20 kunde vi avskriva direkt när vi kollat upp dem eftersom det fanns rimliga förklaringar. Det kunde till exempel vara att någon hade släktingar boende hos sig tillfälligt och det är tillåtet att ha inneboende, säger Ulf-Henrik Östlund, marknads- och kommunikationschef hos Platen.

Men i fem fall misstänkte hyresvärden att det faktiskt var fråga om olovlig uthyrning. Dessa hyresgäster fick brev från värden med uppmaning att sluta med det.

– En av dem valde att själv säga upp sin lägenhet. Antagligen tyckte hyresgästen att det blev besvärligt när vi började ställa frågor. Vi tror att personen inte bodde i lägenheten längre, berättar Ulf-Henrik Östlund.

Annons
Läs ocksåHundratals lägenheter i Östergötland hyrs ut svart

I de övriga fyra fallen har, såvitt Platen kan bedöma, den otillåtna andrahandsuthyrningen upphört.

– Det mest anmärkningsvärda exemplet vi hittade var en etta där åtta vuxna män i ungefär samma ålder var skrivna. Flera av dem, men inte alla, var också på plats när vi besökte lägenheten.

Platen har inte tagit ställning till om metoden ska användas igen.

Läs ocksåSå här svarar värdarna om svarta kontrakt

– Det är alltid känsligt med den här typen av uppgifter och därför tänkte vi oss för ett antal gånger. Det var även uppe i styrelsen ett par gånger innan vi bestämde oss för att göra det.

Annons

Enligt Östlund har allt material som inte berör de fem fall där Platen valde att gå vidare kasserats.

Även andra hyresvärdar funderar på olika metoder att få koll på olovlig uthyrning. I Norrköping har Hyresbostäder börjat bevaka nätannonser och i Linköping har Stångåstaden börjat undersöka vilken metod som ska användas.

– Vi har hittills inte arbetat så aktivt, men vi har nu tillsatt en projektgrupp som ska titta på hur vi ska agera, säger Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden.

Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.