HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Politiskt bråk om Stenungsundshems skulder

Stenungsund Stenungsundshem är skyldiga kommunen 95 miljoner kronor. Politikerna tvistar om ifall pengarna ska krävas in för att gå till flyktingbostäder. På måndag ska fullmäktige avgöra.

Nu är ett utmärkt tillfälle för Stenungsundshem att betala tillbaka, anser den styrande borgerliga alliansen.

Stenungsund har fått sig tilldelat ett antal flyktingfamiljer som fått uppehållstillstånd och som kommunen måste ordna fram bostäder åt. Där skulle 95 miljoner kronor komma till god användning.

Läs ocksåVästsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

– Vi måste få fram byggnationer snabbt. Vi kommer bland annat att  behöva blockhyra bostäder, men även använda oss av modulboenden och tillfälliga bygglov, säger kommunalrådet Sofia Westergren (M).

Kruxet är att eftersom kommunen avskaffat sin fastighetsförvaltning och överfört personalen till Stenungsundshem, så kommer de 95 miljonerna ändå att gå tillbaka till bolaget.

– Men flyktingmottagandet blir en egen cell med en egen räknesnurra. Den påverkar inte de räkenskaper som rör bolagets egen hyresgästverksamhet, säger Sofia Westergren.

Läs ocksåJätteutdelning ur Sandvikenhus kritiseras

Oppositionen håller dock inte med. S, V, MP och SD anser att pengarna gör störst nytta om de får vara kvar i det kommunala bostadsbolaget.

– Vi måste bygga mer och minska bostadsbristen. Vi vill att man ska bygga för alla: äldre, yngre, nyanlända, säger oppositionsrådet Bo Pettersson (S).

Enligt honom beror Stenungsundshems goda finanser mest på att man skrivit upp värdet på bolagets tillgångar.

Läs också20 miljoner kronor på väg från Förbo till ägarna

– Det är en ökning som bara finns på pappret. I verkligheten måste bolaget låna upp de här 95 miljonerna. Visserligen minskar det kommunens behov av upplåning, men vårt största problem är ju bristen på bostäder. Då är det bättre att pengarna stannar där de är, säger Bo Pettersson.

Hyresgästföreningen i Södra Bohuslän går på samma linje som oppositionen.

– Att bygga för flyktingar är jättebra, men man får inte glömma de invånare som redan bor i kommunen. Man måste bygga bostäder som alla bostadssökande kan ta del av, säger Monica Bogren, ordförande.

Oppositionen har ställt en formell fråga direkt till Stenungsundshem: Skulle det underlätta möjligheten att bygga 100 nya (flykting)bostäder om de 95 miljonerna får vara kvar i bolaget?

Bolagets svar: det gör ingen större skillnad. Att bygga 100 nya bostäder kommer att innebära att Stenungsundshem går med förlust eller nollresultat i upp till 10 år oavsett hur man gör.

Detta tycker Sofia Westergren är ett starkt argument för att pengarna ska betalas tillbaka.

– Lånar någon ut något ska ägaren också få tillbaka dem. I det här fallet är det kommunens medborgare som är ägaren. Eftersom lånet inte indexuppdaterats under 20 år och det inte skett några uttag så har Stenungsundshems hyresgäster faktiskt haft nytta av gratispengar.

Fakta: Därför är Stenungsundshem skyldiga 95 miljoner

Skulden går tillbaka till den ekonomiska krisen i början av 1990-talet.

Då var kommunala Stenungsundshem illa ute ekonomiskt och 1995 genomgick bolaget en rekonstruktion. I det läget gjorde kommunen ett ägartillskott på 225 miljoner kronor, som skulle återbetalas när det var lämpligt. Nu återstår 95 miljoner kronor av skulden.

För närvarande går Stenungsundshem bra. Enligt lagen finns det därför möjlighet för kommunen att ta av förra årets överskott  och få tillbaka sina pengar, så länge de används till bostadssociala frågor.

Detta vill de borgerliga partierna som styr kommunen använda sig utav.

S, V, MP och SD tycker däremot att pengarna gör större nytta om de är kvar i bolaget.

Läs också Ägarna eniga om vinstuttag ur Förbo Fel att låta hyresgäster betala vakter i kollektivtrafiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.