Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Jag hade mardrömmar om att bli bortgift

Branta berg, ormar, digerdöden. Inget sådant skrämde mig när jag var tonåring. Jag var bara rädd för en enda sak: att bli hemmafru.

Det var egentligen en rätt märklig mardröm för en tonåring på 70-talet. Vem skulle kunna tvinga mig till det? Jag drömde att jag blev kidnappad och bortgift samt påtvingad korsett och högklackade skor. Såg framför mig sysslolösa och ensamma dagar i ett stilla villaområde med fladdrande gardiner.

När jag läste boken ”Revolutionary Road” av Rickard Yates vaknade mardrömmen till liv igen – utanförskap och ångest dövat med lyckopiller i en amerikansk 50-talsförort. Burr.

Däremot har jag alltid önskat mig en hemmaman som har maten klar, lägenheten städad och barnens läxor avklarade när jag kommer hem. Tänk så skönt det vore …

Som ni förstår hade vår redaktionschef ett tufft jobb att övertala mig att ställa upp på omslagsbilden med pepparkakshuset. Jag som inte ens är särskilt förtjust i jul! Och jag lovar att de skorna värkte mer än jag kunnat (mar)drömma om. Ändå älskar jag 50-talsmiljön och kläderna jag fick låna.

Och så älskar jag pepparkakshus, särskilt Hem & Hyras hyreshus. 

Men julen är inte en varm och ljus tid för alla. Allt är sannerligen inte idyll innanför lägenhetsdörrarna – misshandeln av barn ökar under högtider som jul. Alkoholen spelar förstås roll, liksom pressen från höga förväntningar eller dålig ekonomi. Om du misstänker att någon i din närhet eller en granne blir misshandlad – gör något! Du kan rädda liv.

Ibland gör också Hem & Hyra skillnad i det lilla. Som när vi skrev om att kvinnojouren i Hässleholm bjöd in 20 av kommunens värdar för att hitta lägenheter till kvinnor och barn som behöver flytta och ingen enda kom. Då blev det fart på debatten! Nu har tre privata värdar i angränsande orter hört av sig och erbjuder förtur till sina lägenheter. Det kan bli en fin julklapp för någon som verkligen behöver det.

Städning, julpynt och julgardiner – julens lista kan bli mycket lång. Om du liksom jag blir trött på alla måsten som hopar sig runt jul – gör som Nina Björk: bry dig inte! 

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.