HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Privatuthyrning ska undersökas

Nyheter Det byggs mer än på länge, men det räcker ändå inte. Därför ska Statskontoret undersöka hur man ska kunna få fler att hyra ut sin privatbostad – eller delar av den.
Foto: Jann Lipka
Peter Eriksson vill att fler hyr ut ett rum i villan eller lägenheten.

Visserligen har bostadsbyggandet satt ordentlig fart på sistone, men för att mildra den akuta bostadskrisen måste de befintliga bostäderna utnyttjas bättre, enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Nu har Statskontoret fått i uppdrag att utreda hur man kan få fler privatpersoner att bli hyresvärdar.

Läs ocksåBabyboomsbarnen kan få bospara

– Vi behöver underlätta för människor att hyra ut del av bostaden. Privatuthyrning är ett viktigt komplement till den ordinarie bostadsmarknaden, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Statskontoret ska bland annat undersöka om man kan stimulera om- eller tillbyggnader av villor så att man får en uthyrningsbar del. Ett annat sätt att främja uthyrning kan vara att starta tillförlitliga andrahandsförmedlingar.

Annons

Redan tidigare har Peter Eriksson talat om att även om bostadsbrist och trångboddhet ökar för vissa grupper, har andra gott om plats.

Läs ocksåOckerhyror i bostadsrätt en riksdagsfråga

– Till exempel ensamstående 40-talister som har över 100 kvadratmeter boyta per person. Kortsiktigt är det en viktig möjlighet att fler hyr ut en del av sin bostad – en våning i villan eller ett rum i lägenheten. I Norge finns den traditionen, så varför går det inte här? sade Peter Eriksson på ett seminarium i höstas.

Ingen vet hur omfattande privatuthyrningen är i dag. Boverket har försökt beräkna omfattningen av andrahandsmarknaden men tvingats konstatera att det inte går.

Annons

Därför ska Statskontoret även komma med förslag på hur statistik om privatbostadsmarknaden kan förbättras. Uppdraget ska vara klart senast 30 juni i år.

Läs ocksåFlopp för statligt miljonstöd till utsatta områden

 

Läs också Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.